Edelhert

De koning van het Park

Het edelhert wordt wel de koning van het Park genoemd. Dat komt vooral door het imposante uiterlijk van een volwassen mannetje. Het kolossale gewei, de imponerende hals en de trotse houding; het hert heeft absoluut iets koninklijks.

In het Park leven ongeveer 160 edelherten. De mannetjes (herten) leven het grootste deel van het jaar samen in groepen die we roedels noemen. De vrouwtjes, de hindes, leven in diezelfde periode ook in roedels, samen met hun kalveren en eenjarige herten. De hindes dragen overigens geen gewei.

Edelherten zijn herbivoren, ze eten dus plantaardig voedsel. Ze voeden zich o.a. met gras, heide, boomschors, knollen, wortels, vruchten, zaden, knoppen, scheuten en loof van bomen.

Alleen de mannetjes hebben een gewei, dat ieder jaar in het voorjaar wordt afgeworpen. Er begint direct een nieuw gewei te groeien. Het is in juli, augustus volgroeid. Als het is volgroeid, gaat de bast die het gewei omkleedt jeuken omdat het begint af te sterven. Door de jeuk schuren (‘vegen’) de herten hun gewei langs bomen, waardoor de bast wordt verwijderd.

Bronsttijd

Vlak voor de bronsttijd, die ieder jaar plaats vindt in september, wordt alles anders. De mannetjes verlaten hun roedel en trekken er alleen op uit. Dat ze zich anders gaan gedragen heeft te maken met een veranderende hormoonhuishouding. De testosteron die door hun lijf giert, maakt dat ze ook uiterlijk veranderen. Ze worden gespierder en rondom de hals vormen zich langere haren.

Burlen: iets dat tussen het brullen van een leeuw en het loeien van een stier in zit.

De in de bronsttijd (alleen) levende herten gaan op zoek naar vrouwtjes. Ze proberen de hindes te imponeren met een soort gebrul: het burlen. Je zou het kunnen omschrijven als iets dat tussen het brullen van een leeuw en het loeien van een stier in zit. Soms komt het tussen twee herten tot een gevecht en dan is het hard tegen hard. Hoe groter de harem die een hert weet te verwerven, hoe meer nageslacht hij het jaar erop krijgt. De kalfjes worden eind mei, begin juni geboren.

Accepteer de statistics-cookies om de video te kunnen bekijken.

Ieder jaar in september trekken vele natuurliefhebbers naar het Park in de hoop iets mee te krijgen van de rituelen die horen bij de bronsttijd. Tevens worden er ook bronstexcursies georganiseerd, waarbij u onder leiding van een natuurgids op pad gaat. Wilt u zelf gaan kijken, ga dan naar één van de wildobservatiehutten of neem een kijkje langs de Wildbaanweg of in de buurt van het Bosje van Staf.

Gewicht mannetje:90-190 kg
Gewicht vrouwtje:70-120 kg
Lengte:160-240 cm
Schofthoogte:100-140 cm
Paartijd (bronst):September
Draagtijd:ca. 40 weken
Aantal jongen:1, soms 2
Naam volwassen mannetje:Hert
Naam volwassen vrouwtje:Hinde
Naam eenjarig mannetje:Spitser
Naam eenjarig vrouwtje:Smaldier