Nieuws

50 jaar na de storm

Maandag 14 november 2022

Op 13 november 2022 was het precies 50 jaar geleden dat een zeer zware storm over Nederland raasde en duizenden hectares bos tegen de vlakte ging. Het was een stormramp van ongekende omvang en ook Het Nationale Park De Hoge Veluwe werd daarbij zwaar getroffen. Naast de enorme schade die in de bossen werd toegebracht heeft deze storm uiteindelijk ook veel goeds opgeleverd, en het bosbeheer een heel nieuwe richting ingestuurd.

 

Zaag Je Eigen Kerstboom en help mee om de open landschappen te behouden

Donderdag 03 november 2022

Door een te hoge stikstofdepositie wordt het stuifzand- en heidelandschap op De Hoge Veluwe steeds verder verdrongen door grove dennen. Met de jaarlijkse dennenboomactie ‘Zaag Je Eigen Kerstboom’ helpt u mee aan het beheer van de natuur in het Park en het behoud van de open landschappen in het bijzonder.

Spinnen in het Park

Donderdag 03 november 2022

Vrijwilligers van De Hoge Veluwe fauna werkgroep doen inventarisaties in het Park. Dit keer hebben we Rob Versteeg een vrijwilliger van de faunawerkgroep geïnterviewd. Rob Versteeg monitort verschillende fauna in het Park, waaronder de spinnen in het Park. In dit interview vertelt hij hoe spinnen gemonitord worden en of het herfstseizoen het spinnenseizoen is.

Nieuws van boswachter Henk Ruseler: november

Dinsdag 01 november 2022

Als jong mens was ik een natuurboekenwurm en dat wisten mijn (groot)ouders. Vooral op mijn verjaardag en met Sinterklaas groeide mijn collectie natuurboeken fors. Vijftien delen Wonderen der Wereld van Walt Disney; in de loop der jaren kwamen ze stuk voor stuk op de boekenplank. Ook De Laatste Paradijzen, waarin Eugen Schuhmacher, de Duitse zoöloog en internationaal bekende pionier op het gebied van natuurdocumentaires, de lezer meeneemt naar prachtige natuurgebieden en hun zeldzame bewoners.

Portret van Helene Kröller-Müller in Singer Laren

Woensdag 26 oktober 2022

Van 13 september 2022 t/m 8 januari 2023 is in museum Singer in Laren de tentoonstelling De Nieuwe Vrouw te zien. Een unieke tentoonstelling, die vragen stelt over de macht om te kijken en bekeken te worden, in een tijd waarin vrouwen verandering opeisen van wetgeving en moraal. Centraal staat de sterk veranderende beeldvorming van de vrouw, tegen de achtergrond van de voortschrijdende emancipatie. Met schilderijen en tekeningen van zowel vrouwelijke als mannelijke makers, die getuigen van vrouwelijke kracht, talent, doorzettingsvermogen én schoonheid. In de tentoonstelling is een werk te zien wat voor het Park heel bijzonder is, namelijk een portret van Helene Kröller-Müller, uit Jachthuis Sint Hubertus. 

Eerste Open NK Culinair Wild Barbecueën in NP De Hoge Veluwe

Donderdag 13 oktober 2022

HOENDERLOO – Op zaterdag 15 oktober 2022 vindt het eerste Open Nederlands Kampioenschap Culinair Wild BBQ plaats in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De organisatie van de wedstrijd ligt in handen van gastropedia.nl & Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe, in samenwerking met de WBQA (World Barbecue Association).

Paddenstoel van het jaar 2022

Maandag 03 oktober 2022

De vliegenzwam is uitgeroepen tot paddenstoel van het jaar 2022. Als onderdeel hiervan is er een publieksinventarisatie van de vliegenzwam. De resultaten van de publieksinventarisatie worden vergeleken met de resultaten van de inventarisatie van 1991 en 2000. Door de inventarisatie te herhalen, wordt het mogelijk om data te vergelijken en te zien hoe het nu gaat met de vliegenzwam in Nederland.