Nieuws

Paarse heidepracht in het Park

Woensdag 03 augustus 2022

Elk jaar in augustus kunnen we ons er weer op verheugen; de heide in het Park kleurt prachtig paars. Vele bezoekers genieten al wandelend of fietsend van het fraaie uitzicht. Tijdens het evenement Hei is er voor jou nodigen we u zelfs uit om een bosje heide te komen knippen, waarmee u ons helpt bij het beheer. Maar wat is heide eigenlijk voor landschap, waarom moet het beheerd worden en waarom is het zo belangrijk voor het Park?

A50 richting Apeldoorn dicht wegens groot onderhoud van 5 tot 22 augustus

Maandag 01 augustus 2022

Rijkswaterstaat start op vrijdag 5 augustus met het groot onderhoud aan de A50 tussen de knooppunten Waterberg en Beekbergen in de richting van Apeldoorn. Vanwege de werkzaamheden is het ruim 21 kilometer lange traject tot maandagochtend 22 augustus volledig afgesloten. Parkbezoekers moeten mogelijk rekening houden met omleidingen en een extra reistijd van minimaal 30 minuten.

  WOII erfgoed op De Hoge Veluwe

  Maandag 01 augustus 2022

  Tijdens mijn vakantie werd ik verrast door het bunkermuseum Terschelling. Op dat prachtige Waddeneiland blijken meer dan 80 bunkers te staan, die deel uitmaakten van de Atlantic Wall. Veelal opgaand in het landschap, maar voor wie op zoek gaat, toch best goed te zien. Hoewel Het Nationale Park De Hoge Veluwe vooral bekend is vanwege het erfgoed van het echtpaar Kröller-Müller, zijn er in het Park ook relicten van oorlogserfgoed aanwezig. 

  Fauna-inventarisatie voor de houtoogst

  Zondag 31 juli 2022

  Jaarlijks worden er verschillende houtpercelen in het Park gedund, wat inhoudt dat er bomen worden gekapt. Door deze bomen weg te halen, komt er meer licht op de bodem van het bos en krijgen jonge bomen en struiken de kans om zich te ontwikkelen. Voor de houtoogst wordt er niet alleen gekeken naar welke bomen weggehaald moeten worden voor de natuurlijke groei en biodiversiteit, maar ook naar welke dieren er in leven in dat stuk van het Park. Door middel van een inventarisatie brengen de vrijwilligers van de Faunawerkgroep van De Hoge Veluwe de dieren die in en rondom de bomen leven in kaart. De vrijwilligers inventariseren  onder andere roofvogelnesten, boom- en spechtenholten, mierennesten en grondholen voor de das en de vos. Tijdens de inventarisatie hebben zij onderzoek gedaan naar het aantal houtsnippen in het Park.

  Nieuws van boswachter Henk Ruseler: augustus

  Woensdag 27 juli 2022

  Weerman Gerrit Hiemstra, nimmer heb ik hem valse voorspellingen horen doen, kondigde onlangs een temperatuur van boven de 30 graden aan. Ik plande mijn wandeling voor de daaropvolgende dag daarom in de vroege ochtend. Met voldoende tussenstops en een fles water moest een tocht van 10 kilometer te doen zijn en zou ik voor de hitte weer thuis zijn. Het vroege opstaan kost thans even wat moeite, de beloning van een wandeling door ontwakende natuur van mijn woonplaats Apeldoorn is des te verkwikkender. Ruim voor de witwanggibbons van Apenheul hun vrolijk stemmende ochtendzang zouden inzetten stond ik buiten.

  Pleegakkers voor het oogsten van zaden van zeldzame akkerkruiden

  Donderdag 07 juli 2022

  In het Park zijn er vier pleegakkers die gebruikt worden om zeldzame akkerkruiden in te zaaien en de zaden hiervan te oogsten. De zaden van de pleegakkers gaan naar een zaadbank van provincie Gelderland, zodat deze zeldzame akkerkruiden van Nederlandse oorsprong blijven bestaan. Er zijn veel akkerkruiden in Nederland die op de rode lijst van de bedreigde soorten staan. Om ervoor te zorgen dat deze zeldzame akkerkruiden blijven bestaan, is er een plan gemaakt met de provincie Gelderland om bij TBO’s ( Terrein Beherende Organisaties) akkers te beheren en de zeldzame akkerkruiden te zaaien en te oogsten.

  De verscholen moestuin achter de Pampel

  Woensdag 06 juli 2022

  Achter boerderij de Pampel in het Park lag een oude akker die al jaren niet meer gebruikt werd. In 2019 is daar verandering in gekomen, een groep enthousiaste vrijwilligers van De Hoge Veluwe heeft van deze akker een moestuin gemaakt, namelijk Moestuin De Pampel.