Het Nationale Park De Hoge Veluwe geeft bezoekers toestemming om een bosje hei te knippen

Donderdag 12 augustus 2021

HOENDERLOO - Dankzij een ideale mix van zon en regen komen de uitgestrekte heidevelden op De Hoge Veluwe nu in rap tempo in volle bloei. Op zich al genoeg reden voor een bezoek, maar wie in het weekend van 21 en 22 augustus het Park bezoekt kan een bijzonder aandenken mee naar huis nemen. In het natuurgebied is een terrein van één hectare vrijgesteld om er een gratis bosje heide te komen knippen.

 

Meehelpen met terreinbeheer
Het Park staat voor een weloverwogen beheer van zijn terreinen en de daarbij behorende flora en fauna. Benutting van natuur zoals dit gebeurt bij de houtoogst en het wildbeheer, is steeds een middel om andere doelstellingen bij het beheer van het natuurgebied te bereiken. Het Park draagt dit beheer naar buiten toe uit zodat de bezoeker en iedereen die het weten wil bekend is met de verschillende keuzes die het Park maakt en waarom. Daarnaast biedt het Park zijn bezoekers, daar waar mogelijk, de gelegenheid om een bijdrage aan het beheer te leveren. Dit gebeurt al jaren tijdens het Zaag je eigen kerstboom-evenement, waarbij bezoekers ongewenste dennenboompjes van de open terreinen weg kunnen zagen en benutten als ecologisch verantwoorde kerstboom.

Heide is een landschaptype dat door de mens in stand wordt gehouden. Dit vraagt om beheersmaatregelen zoals begrazing met moeflons, afbranden en maaien. Juist bij de laatstgenoemde wijze van beheer schept dit de mogelijkheid -voordat een heideperceel in het najaar wordt gemaaid- om als bezoeker van het Park een bosje bloeiende heide te knippen en mee naar huis te nemen. 

Om de bezoeker te informeren over het beheer van de heide en de zeldzame flora en fauna zijn er op de locatie natuurgidsen aanwezig. Tevens is er een imker aanwezig en zal er een demonstratie worden gegeven over het heidebeheer rond 1900.

Praktische informatie
Data
: 21 en 22 augustus 2020
Tijdstip: 10.00 tot 17.00 uur
Prijs: gratis (excl. entree Park)
Tip: neem uw eigen snoeischaar mee

Geïnteresseerde bezoekers halen vooraf bij het Museonder de Hei is goed-bon, waarna zij naar de aangegeven locatie gaan om hun eigen bosje heide te knippen. De locatie is te voet (1,5 km vanaf verharde weg) of met de fiets (3,5 km vanaf het centrum van het Park) te bereiken. 

Hei is er voor jou