Sem Rijnhout (16) uit Apeldoorn wint 7e NK Burlen

Maandag 07 september 2020

Burlen is het geluid dat bronstige mannelijke edelherten voorbrengen om vrouwtjes voor zich te winnen en om concurrenten te intimideren. Al sinds jaar en dag bekwamen natuurliefhebbers zich erin het geluid zo goed mogelijk na te bootsen. Zondag 6 september verzamelden 15 fanatieke burlers zich voor een enthousiast publiek in Het Nationale Park De Hoge Veluwe om te bepalen wie dit jaar de allerbeste bronstroep kon nabootsen.

Het deelnemersveld was sterk en gevarieerd, het bestond uit jonge en oudere burlers uit verschillende delen van het land. De jongere garde bleek het meest succesvol dit jaar; de finale werd geburld door drie jeugdige deelnemers. Jan Willem de Bruijn (20) uit Berkel en Rodenrijs, Sem Rijnhoudt (16) uit Apeldoorn en Ronald Oenema (23) uit Oldelamer deden hun uiterste best om elkaar te overtreffen met twee finaleburls; waarbij de jury graag zowel het geluid van een jong hert als het geluid van een volwassen hert wilde horen.

Alle drie de mannen zetten geloofwaardige burls neer en het werd een spannende strijd. Uiteindelijk werd er na enig beraad door de jury Sem unaniem gekozen tot winnaar, volgens juryvoorzitter Roelof Hemmen benaderde zijn burl het meest het échte oergeluid van een hert in de natuur. Sem mag zich een jaar lang winnaar van het NK Burlen noemen en gaat binnenkort van zijn prijs genieten: een excursie in het Park onder begeleiding van boswachter Henk Ruseler.

Sem was niet onbekend met de titel, in 2013 toen het NK voor de eerste keer georganiseerd werd, won hij ook al, op negenjarige leeftijd. Ondertussen heeft hij zijn burl in zoverre kunnen perfectioneren dat hij zeven jaar later nogmaals alle andere deelnemers achter zich liet met een zeer realistische burl.

Wilt u deze maand naar het echte burlen komen luisteren? Kom gerust naar het Park. In verband met de coronamaatregelen zijn er dit jaar geen georganiseerde bronstexcursies, maar er is voldoende mogelijkheid om op eigen gelegenheid de bronst te bekijken. Kijk op hogeveluwe.nl/bronst voor meer informatie.