Nieuws van boswachter Henk Ruseler: juli

Woensdag 27 juni 2018

Wie deze zomer ergens in het Park aan de waterkant gaat liggen - en wie heeft daar geen zin in? - ziet ze langs of over je heen vliegen. De op helikopters lijkende insecten die we libellen noemen. Vanwege het warme voorjaar zijn ze dit jaar al vroeg te voorschijn gekomen en met hun grote ogen speuren ze ongelofelijk wendbaar de waterkanten af voor een prooi of partner.

In Nederland komen ongeveer 65 soorten libellen voor. Vergeleken met onze buurlanden is dat veel. Maar ons land is dan ook bijzonder rijk aan water. De libellen worden onderverdeeld in juffers en echte libellen. De eerste zijn vaak kleiner, hebben een zwakkere vlucht en zitten veelal in de vegetatie. Libellen hebben de meest fantastische namen meegekregen zoals: watersnuffel, lantaarntje, maanwaterjuffer, glassnijder, paardenbijter, bruine korenbout en platbuik. De aanwezigheid van bepaalde soorten libellen zegt iets over de kwaliteit van dat gebied. Gebieden met bijzondere soorten hebben vaak een hoge natuurwaarde. Dat geldt zowel voor de natte elementen in het gebied, waar de larven leven, als voor de droge elementen, waar de volwassen dieren leven. Hoe meer variatie aanwezig is, hoe meer libellensoorten er voorkomen. Libellen kunnen dus als graadmeter worden gebruikt voor goed natuurbeheer.

De Hoge Veluwe is sinds jaar en dag een libellengebied bij uitstek en vorig jaar werden er op het Park 28 soorten waargenomen. Mogelijk was het droge voorjaar van 2017 reden voor een lager aantal want in 2016 werden er nog 33 soorten gezien. Zeldzame soorten die op het Park leven zijn: maanwaterjuffer en venwitsnuitlibel. De herstelwerkzaamheden die in 2013 op vier verschillende plekken zijn gedaan om de natte natuur in het Park uit te breiden laten ook al een positief effect op de libellenpopulaties zien. Wie deze maand de natuur in trekt kan veel verschillende soorten tegenkomen. Glazenmakers en heidelibellen zijn zelfs nog tot in de herfst actief, dus er is volop kans om te genieten van deze bijzondere insecten.

Grote hoefdieren

Wanneer u deze nieuwsbrief leest hebben we de langste dag alweer achter de rug en is de astronomische zomer begonnen. Voor de grote hoefdieren in het Park een belangrijke periode.

De opbouw van de geweien gaat dit jaar sneller dan normaal en bij het schrijven van deze blog (17 juni) valt op dat het gewei van veel oudere herten al bijna is voltooid. Deze maand gaan de herten vegen en verwijderen hiermee de basthuid. Op veel plaatsen kun je dan de veegsporen aan bomen en struiken vinden. De oudere herten vegen als eerst.

Hoewel de zichtbaarheid van het grofwild in de drukke vakantieperiode overdag iets begint terug te lopen, blijven de wildobservatieplaatsen nog steeds een goede plek voor het doen van wildwaarnemingen. Alle kalveren en de meeste biggen zijn nu geboren. Neem de tijd voor een bezoek aan het Park en blijf vooral tot in de namiddag of avond, want dan heeft u de meeste kans.

Wilde zwijnen zijn in de zomermaanden voor hun voedsel vooral aangewezen op gras. Ze zijn daarom in de komende maand vooral op de wildweiden en akkers te zien. De biggen zijn dit jaar veel later geboren dan normaal dus velen hebben hun streepjesvacht nog. De volwassen dieren hebben nu een zwartgrijze zomervacht.

Half juli begint de reeënbronst. De bokken zijn druk met het inspecteren en verdedigen van hun territorium. Dit is te merken aan de vele veeg- en krabsporen die in het veld te vinden zijn. Vanwege de verhoogde activiteit is de zichtbaarheid van reeën in deze maand bijzonder groot. Vooral op warme dagen in de tweede helft van juli kunt u overdag bronstige reeën tegenkomen. In de rijkere loofbossen van het Park leven de meeste reeën.

In het voorjaar zijn de tellingen voor de edelherten en wilde zwijnen afgerond en we stellen vast dat wij een zomerstand van 345 edelherten en 393 wilde zwijnen hebben. Dit betekent een hoog afschot, waarmee 1 juli zal worden gestart. Vanwege het lange daglicht zal dit vooral buiten de openstellingstijden plaatsvinden.

Kindernachtsafari

Ik wil graag besluiten met een oproep aan de lezer.

In 2004 ben ik op De Hoge Veluwe gestart met safarikampen voor jongens en meisjes van 8 t/m 12 jaar en nog steeds staat deze zestien uur durende Hoge Veluwe belevening bij veel kinderen op hun verlanglijstje. In al die jaren heb ik samen met vrijwillige hulpboswachters enkele duizenden kinderen een mooie Hoge Veluwe ervaring meegegeven. Vanwege dit 15-jarig jubileum ben ik op zoek naar jongens en meisjes van het eerste uur die het leuk vinden om een keer als hulpboswachter te helpen de kampen te begeleiden.

Weet of ben je misschien iemand die in de periode 2004 t/m 2008 mee is geweest op één van de kindersafari’s? Stuur dan een mail naar boswachter@hogeveluwe.nl met daarin je naam, leeftijd en telefoonnummer, welk jaar je bent mee geweest, wat voor leuks je kunt herinneren van jouw kindersafari en waarom jij mee wilt als hulpboswachter. Uit alle inzendingen worden 6 hulpboswachters uitgenodigd om te komen helpen.