Nieuws van boswachter Henk Ruseler: maart

Donderdag 01 maart 2018

Gaandeweg verdrijft de zonnewarmte de kou uit de lucht en wat is het dan een genot om op een beschut plekje aan de bosrand of heidezoom van de zon in maart te genieten. Ook dieren profiteren van de verhoogde zonkracht. Op zonnige dagen ontwaken de eerste reptielen uit hun winterslaap en dus kun je ze op een open plekje in de hei of langs een pad weer tegenkomen. Ook in de vennen komt alles weer tot leven. Een bijzonder gebeuren is de paartijd van de heidekikker. Gedurende deze paartijd (eind februari, tot uiterlijk begin april met een piek in kooractiviteit in maart) kleuren mannetjes licht- tot fel blauw. Om dit te zien moet je wel geluk hebben want deze kleur is maar enkele dagen aanwezig. Wie wil gaan kijken naar de blauwe ridders te water? De Deelense Was en IJzeren Man zijn plekken waar heikikkers leven.

Herten verliezen hun status

In februari zijn de eerste mannelijke edelherten begonnen met het afwerpen van hun gewei en ook deze maand zullen nog gekroonde heren plotsklaps vele kilo’s aan sierlijk bot verliezen. Ze raken dan niet enkel hun koptooi kwijt maar ook hun status binnen de roedel. Vaak zie je dat een ouder en sterker hert zonder gewei wordt weggejaagd door een veel jonger hert dat zijn gewei nog wel heeft. Vind je toevallig een gewei dan moet je deze inleveren bij het Bezoekerscentrum. Mijn collega faunabeheerders verzamelen alle geweien om zo een indruk van de conditie van de individuele dieren maar ook van de totale hertenpopulatie te krijgen. Er zijn veel herten die in het Park leven waarvan de afworpstangen uit opeenvolgende jaren zijn gevonden en bewaard. Zo is de ontwikkeling van het individuele dier van jaar op jaar te volgen.

Bijzondere gasten op de Hoge Veluwe

De afgelopen maanden heeft met regelmaat een zeearend boven het Park gevlogen. Het gaat steeds beter met deze roofvogel en vandaar dat wij hem op het Park ook vaker gaan zien. Normaliter leven zeearenden in de buurt van grote wateren, maar in de wintermaanden trekken ze ook de Veluwe op. Ze zijn dan vooral op zoek naar aas. Bij het Bosje van Staf wordt dit zo nu en dan neergelegd en trekt raven maar ook de zeearend aan wanneer hij boven het Park vliegt.

Op mooie dagen in maart zijn nog andere bijzondere gasten waar te nemen. Soms vliegen ze heel hoog over en hoor je alleen hun trompetterende roep maar ieder jaar zijn er ook groepen kraanvogels die op het Deelense Veld landen voor een rustpauze van enkele uren tot een dag.

Wildtellingen

Deze maand wordt in het kader van faunabeheer een start gemaakt met de wildtellingen. De edelherten worden geteld op plekken verspreid over het Park. Het gebruik van lokvoer zorgt ervoor dat de dieren deze telplekken bezoeken. In de regel zijn twee telavonden voldoende om een betrouwbaar inzicht in de populatie te krijgen. Door niet alleen aantallen maar ook leeftijden, geslacht, aankomst en vertrektijden te noteren, worden dubbeltellingen voorkomen. De telresultaten in maart zijn de basis voor het afschotplan voor het aankomende herfst/winter seizoen.