Onderhoudswerkzaamheden bij Jachthuis Sint Hubertus

Woensdag 24 februari 2021

Het Jachthuis Sint Hubertus is al een eeuw oud. Op die leeftijd is onderhoud onontbeerlijk. Op dit moment vinden er restauratiewerkzaamheden plaats op verschillende plekken, daarom zijn er de komende tijd steigers te zien rond het gebouw. De werkzaamheden zijn met name gericht op het voorkomen en verhelpen van lekkages aan het monument.

Als uitgangspunt wordt de detaillering die architect Berlage aanbracht in het gebouw gerespecteerd en gehandhaafd. De werkzaamheden duren ongeveer twee maanden. 

De volgende werkzaamheden zijn nu in uitvoering:

Verhelpen van lekkages bij de entree
Hier vindt in nauw overleg met het Rijksvastgoedbedrijf een onderzoek plaats naar de oorzaak van het vochtdoorslag bij het balkon en ter hoogte van de gevel bij de entree. Mogelijke oorzaken zouden kunnen zijn:

  • Condensatie in de afdekplaten van de glazen bouwstenen;
  • Loodaansluitingen bij het bordes;
  • Losliggende leistenen afdekkers;
  • Lekkage van inpandige hemelwaterafvoeren (regenpijpen).

Vochtdoorslag in de toren (gevel)
De gevel van de toren wordt behandeld met een “bijenwas”. Dit is een natuurproduct en daarom volledig afbreekbaar. Het vormt een natuurlijke waterkerende laag op het monument, waardoor er geen vochtdoorslag meer plaatsvindt in de toren en onderliggende ruimtes. Uit onderzoeken en proeven komt deze methode als beste naar voren. Doordat het een natuurlijk product betreft veroorzaakt het op de lange termijn geen schade aan het metselwerk.

Zomer- en winterveranda’s
Er zit kalk-zoutuitbloei op de zomer- en winterveranda’s (witte uitslag). De oorzaak komt vanuit lekkages/ vochttransport die zouten met zich meenemen. In het verleden zijn al vele maatregelen getroffen om de overlast in de veranda’s te beperken, zoals het aanbrengen van een vochtscherm. Het aangebrachte scherm beschermt het metselwerk tegen doorslaand vocht, maar omdat het vocht niet goed weg kan, verplaatst dit zich en zorgt het tevens voor een hogere vochtbelasting op de naastgelegen geveldelen.

Daarom worden er nu open stootvoegen aangebracht in het opgaande metselwerk dat is voorzien van een vochtscherm, zodat het vocht makkelijker de gevel kan verlaten. De geveldelen die nog water opnemen krijgen een bijenwasbehandeling.

Overige gevels
Hier wordt het gevelwerk nagelopen op openstaand voegwerk en openstaand loodwerk. Waar nodig wordt dit hersteld naar het originele detail van Berlage. De kwetsbare geveldelen worden ook met bijenwas behandeld.