Gaan jullie ook op pad met een natuurgids?

Drie vragen aan Harry Grob Natuurgids bij De Hoge Veluwe

Wat ontdekken of leren leerlingen tijdens een rondleiding?

De leerlingen leren over de samenwerking en samenhang van organismen met elkaar. Waarom groeit dat plantje juist hier? En waarom staat deze paddenstoel op deze plek? Ook worden er beeldende verhalen verteld, zoals een verhaal over de kegels van de Douglas en waarom de boom goed bestand is tegen een bosbrand. We sluiten ook aan op het thema waar de leerlingen op school me bezig zijn. Bij de oudere groepen gaan we meer de diepte in en hebben we het bijvoorbeeld over de invloed van de mens op de natuur, het beheer in het Park en thema's als klimaatverandering en stikstofuitstoot.

Wat is het verschil tussen als een klas zelfstandig het Park ontdekken of onder begeleiding van een natuurgids?
De natuurgids wijst je op dingen waar je anders snel aan voorbij loopt. Er worden leuke natuurfeitjes gedeeld en je wordt gewezen op mooie, bijzondere dingen in de natuur. Veel mensen zien het groter geheel: een boom, een tak om op te klimmen en een beukennootje. Maar wat is er nog meer te zien op die tak? Er bevinden zich allerlei organismen en levende wezens.

Als natuurgids probeer je een stukje verwondering en respect voor de natuur te creëren en dat we daar voorzichtig me om moeten gaan. Ook vertel ik meer over de geschiedenis en totstandkoming van De Hoge Veluwe en de relatie tussen kunst, cultuur en natuur.

In welk seizoen is een wandeling met de natuurgids aan te raden?
In elk seizoen is een wandeling met een natuurgids fascinerend. Maar toch is het voorjaar altijd bijzonder als alles weer tot leven komt. In het najaar is het dan juist weer mooi om te kijken naar de loofbomen die verkleuren en de bladeren die vallen. Er valt dan ook genoeg te zien op de grond, denk aan paddenstoelen, eikennootjes, beukennootjes en nog veel meer.

 

Meld hier jouw klas aan voor een excursie met een natuurgids.