Werken bij het Park met Martin Koops

Martin Koops is medewerker Bedrijfsvoering bij het Park. Een diverse baan, waarbij elke dag anders is. Benieuwd naar hoe het is om elke dag in een van de mooiste natuurgebieden van Nederland te werken? Martin vertelt!

Functie: Medewerker Bedrijfsvoering

Werkzaam sinds: 1989

Wat is je achtergrond en hoe ben je bij het Park terecht gekomen?
Anders dan je misschien zou denken, ben ik in eerste instantie administratief opgeleid. Tijdens mijn eerste baan, bij Rijkswaterstaat, kwam ik er achter dat administratief werk niet hetgeen was dat ik de rest van mijn leven wilde doen, maar dat ik naar buiten wilde. Wat ik precies buiten wilde doen, wist ik op dat moment echter nog niet. Mijn eerste ervaring in het ‘groen’ was bij stichting Koningsheide. Hier heb ik in een jaar tijd verschillende facetten van de groene sector kunnen ervaren. Ik vond bosbouw een fantastische tak en daar ben ik in verder gegaan op de Bosbouwpraktijkschool.

Bij het Park kwam ik destijds min of meer toevallig terecht, na een half jaar stage in Duitsland kon in mijn stage en mijn opleiding op De Hoge Veluwe voltooien. Na wat omzwervingen via loonwerkers in de groene sector en uitzendwerk, belde de toenmalige onderdirecteur van het Park mij, of ik interesse had in seizoenswerk. Dat had ik wel! Ik heb het aanbod aangenomen, waarna ik uiteindelijk als trekkerchauffeur aan de slag ben gegaan binnen het Park. Destijds was dit nog een aparte functie, na zo’n anderhalf jaar werd de trekker meer een ‘stuk gereedschap van de afdeling’ en werd het werken met de trekker een onderdeel van ieders functie.  Vanaf dat moment hield ik me dagelijks bezig met algemeen terreinwerk.

In het begin beheerden we ook de landbouwgronden binnen de rasters, door middel van onder andere ploegen en eggen. In het zomerseizoen hielden we ons bezig met publieksgerichte werkzaamheden als onderhoud van wandelroutes en de recreatieve voorzieningen. In het winterseizoen stond het bosbouwwerk hoog op de agenda met werkzaamheden zoals blessen, hout meten, de velling en het houtslepen voor de oogst.

Wat maakt je werk leuk, uitdagend of bijzonder?
Ik vind het heel bijzonder dat ik dagelijks meehelp met het onderhoud van een bijzonder stuk erfgoed van de Kröller-Müllers. Dit gebied is zo uniek in Nederland, geen enkel ander natuurgebied in Nederland is vergelijkbaar. Je hebt hier bijvoorbeeld ook veel te maken met de cultuurhistorische aspecten van het landschap.

Ik vind alles leuk om te doen, maar het onverwachte maakt het elke dag anders. We plannen ons werk zo goed mogelijk maar de omstandigheden kunnen plotseling wijzigen en als er bijvoorbeeld een zware onweersbui is, stop je met je geplande rasterwerkzaamheden en zorg je er als eerste voor dat wegen, paden en ingangen bereikbaar en veilig zijn voor de bezoeker.

Niet alles ligt van tevoren helemaal 100% vast, dat vind ik leuk. Je hebt uiteraard je terugkerende werkzaamheden; je weet bijvoorbeeld dat je in de winterperiode meer bezig bent met boswerkzaamheden. Daarna zijn we bezig met het bosonderhoud in de jeugdfase, de aandacht voor kwaliteitshout, het openhouden van de open gebieden. Dan komen de controles van de elektrische rasters en het maaien van de vegetatie onder de rasters.

Ontwikkelen binnen je functie
Binnen het Park krijgen we veel vrijheid om ons alle soorten kennis eigen te maken, door middel van scholing, bijeenkomsten en cursussen. De organisatie is heel plat; er wordt veel verwacht, maar er is ook veel mogelijk. Hier word je ook in gestimuleerd. Ik ben samen met een collega bijvoorbeeld bezig geweest met het traject rondom boomveiligheid; van controle tot uitvoering. Tegenwoordig verrichten wij de controle op de bomen in de zomer en sturen wij in het najaar de loonwerkers aan die de uitvoering doen. Een andere collega zorgt er dan weer voor dat de machines periodiek gekeurd worden, zoals de ladders, elektrisch handgereedschap en de aggregaten. Weer een andere collega heeft zich gespecialiseerd in de elektrische rasters en een ander houdt zich bezig met de beplanting of met de houtoogst. Als je ergens in geïnteresseerd bent, is er van alles mogelijk om je meer in dat bepaalde onderwerp te specialiseren.

Wilde Appels
Zo ben ik samen met een aantal collega’s van verschillende afdelingen een traject gestart om te proberen de populatie wilde appels in het Otterlose Bos te behouden en te vergroten. Dit begint met het opkweken van de zaden in de koelkast en verloopt via het planten tot het monitoren. We zijn nu aan het onderzoeken hoe we ze op een natuurlijke manier kunnen laten verjongen.

Wat voor veranderingen in het landschapsbeheer heb je meegemaakt?
Toen ik hier net kwam, werd er al ingezet op het open maken van de gebieden in de voormalige wildbaan. Er was destijds al veel aandacht voor de afwisseling van het landschap. Het was net een beetje de overgangsfase van productiebos naar meer natuurlijk bos waarbij ook meer aandacht werd besteed aan het vergroten van de biodiversiteit; stormhout werd vanaf dat moment bijvoorbeeld niet meer altijd opgeruimd. Ik denk dat in het algemeen de kijk op bosbeheer aan het veranderen was. In het Park hebben we de inkomsten van houtoogst nooit echt als een speerpunt gezien en de rechte bossen met monocultuur werden steeds meer losgelaten. Er kwam meer ruimte voor licht op de bodem, natuurlijke verjonging, staand dood hout en omgewaaid hout dat bescherming biedt voor andere houtsoorten, die normaal snel opgegeten zouden worden door roodwild.

Wat is je lievelingsplek in het Park?
Het Otterlose Bos, in zijn geheel, maar vooral bij de stuifduinen. De eekhoornwandeling van onze uitgezette wandelingen komt hier langs. Ik vind het bijna on-Nederlands aandoen, de aanwezigheid van deze enorm hoge stuifduinen is heel bijzonder. Het is steil, ruig, ongerept. Het is totaal geen gecultiveerd stukje. De afwisseling van landschappen is heel groot in het Park, er is hier zo veel te zien.

Oog voor detail
Fotografie is nooit een hobby van me geweest, dat is het eigenlijk nog steeds niet. Toch maak ik tegenwoordig veel foto’s, bijna altijd met mijn telefoon. Ik vind het ontzettend leuk om mensen deelgenoot te maken van wat wij hier dagelijks tegen komen; van groots landschap tot de kleinste details. Ik hoop dat ik mensen kan inspireren om op een totaal andere manier naar het landschap te kijken en dat ik hen waar mogelijk achtergrondinformatie over de bijzondere flora en fauna in het Park mee kan geven via bijvoorbeeld Instagram.

Alle foto’s bij dit artikel zijn gemaakt door Martin Koops.

< Terug naar Vacatures Bedrijfsvoering