Een sociaal Park

Natuur voor iedereen

Het Nationale Park De Hoge Veluwe stelt zich ten doel een zo groot mogelijke groep te laten genieten van de Nederlandse natuur op een manier die laagdrempelig is. Dus mensen mét en zonder beperking. Want de natuur is van iedereen en iedereen kan er door worden verrast op zijn eigen manier.

Voor mensen met een beperking zijn verharde paden aangelegd langs de hoogtepunten van het Park om ervoor te zorgen dat ook zij kunnen genieten van de onverwachte schoonheid van natuur dicht bij huis. Het Landschappenpad is een 4,1 kilometer lange cultuurhistorische wandeling langs diverse hoogtepunten van het Park, zoals het Kröller-Müller Museum, de Franse Berg en de weidse vlakte van het Pampelse Zand. De Belevingsroute van ruim 1 kilometer is ontwikkeld in samenwerking met en mede mogelijk gemaakt door het Revalidatiefonds en Fonds Verstandelijk Gehandicapten. Tijdens de wandeling wordt je uitgedaagd te voelen, ruiken, zien en te horen. Het Berlagepad (2,6 kilometer) loopt rondom de vijver bij Jachthuis Sint Hubertus. Alle publieksruimten, waaronder Jachthuis Sint Hubertus, zijn goed toegankelijk met een rolstoel.

Meer algemeen heeft Het Nationale Park De Hoge Veluwe grote maatschappelijke relevantie omdat het bezoekers, van heel jong tot heel oud, op een toegankelijke manier in aanraking laat komen met natuur. Dat gaat van heel laagdrempelig tijdens bijvoorbeeld een georganiseerde natuurexcursie, tot veel minder ‘hapklaar’. Denk daarbij aan de bezoekers die dagelijks op eigen gelegenheid de natuur intrekken op zoek naar mooie uitzichten, wilde dieren, of misschien gewoon de stilte.

Wie in de natuur is, voelt zich vrij, wordt geprikkeld en verwondert zich. Het Nationale Park De Hoge Veluwe zorgt ervoor dat de beleving van de typisch Nederlandse natuur ook bereikbaar is voor wie daar normaal gesproken van verstoken blijft.