Soort van de maand: liggende vleugeltjesbloem

Donderdag 01 mei 2025

Wie geluk heeft, kan vanaf deze maand de liggende vleugeltjesbloem zien bloeien in het Park. Vroeger werd gedacht dat deze - inmiddels kwetsbare - plant het melkgevend vermogen van het vee bevorderde.

De liggende vleugeltjesbloem (wetenschappelijke naam Polygala serpyllifolia), is een kwetsbare soort in ons land. In Het Nationale Park De Hoge Veluwe is hij met name te vinden op het Braamsveld en het Deelense Veld, in de buurt van de graven van het echtpaar Kröller-Müller en op oude akkers.

De plant komt vooral in vochtig heidelandschap voor, maar ook in bijvoorbeeld droge heide en nat schraalland. In het Park groeit hij voornamelijk op plekken waar beheer is uitgevoerd, zoals maaien en plaggen.

Vreemde vorm
De bloemen van de plant hebben een wat vreemde vorm. Ze staan in dichte trosjes aan het eind van de stengels. De kleur varieert van helder- of bleekblauw tot roze. Twee van de vijf kelkblaadjes zijn groot en gekleurd en staan als vleugeltjes uit. Na de bloei vouwen deze blaadjes zich om de vrucht en worden ze groen.

Mierenbroodje
De vruchten van de plant hebben een klein mierenbroodje. Dit is een uitgroeisel van zaden of vruchten van sommige plantensoorten, dat als voedsel kan dienen voor mieren. De mieren verslepen de vruchten en helpen zo de zaden van de liggende vleugeltjesbloem te verspreiden.

Melkgevend vermogen
Vroeger werd gedacht dat de liggende vleugeltjesbloem het melkgevend vermogen van het vee bevorderde. Polus komt uit het Grieks en betekent veel, gala betekent melk (en serpyllifólia betekent tijmbladig).

Foto's: Tijmen Majoor