Oude appelbomen
In het Park staan nog een paar oude appelbomen. Deze bomen zijn zo’n honderd jaar geleden aangeplant door de boeren die er toen woonden. Hoewel de bomen nog steeds vrucht dragen, zijn die door gebrek aan onderhoud meestal klein. Onder deskundige begeleiding worden de bomen in drie jaar tijd teruggesnoeid naar een optimale vorm, zodat ze gezond blijven.
Voor de vitaliteit van een boom is regelmatig snoeien noodzakelijk, want ziekten en aantastingen liggen op de loer. Daarnaast is snoei nodig voor nieuwe, sterke en gezonde takken die meer en grotere vruchten produceren.
Om goed te kunnen snoeien vroeg het Park advies aan ’t Olde Ras uit Doesburg, een stichting voor behoud en bevordering van de fruitcultuur. Medewerkers van ’t Olde Ras hebben de bomen inmiddels twee keer gesnoeid. De vrijwilligers van moestuin De Pampel leren hoe ze appelbomen moeten snoeien, zodat ze het in de toekomst zelf kunnen uitvoeren. Ze kunnen hun kennis en vaardigheden dan ook toepassen bij de – jongere – bomen die in de moestuin staan. Daarnaast is het de bedoeling om stekjes van de gesnoeide oude bomen in de moestuin te planten.
Ras onduidelijk
Om welke oude appelrassen het gaat is (nog) niet duidelijk. Als de vruchten na de snoeibeurten groter zijn, kan ’t Olde Ras deze determineren aan de hand van onder meer kleur en smaak.
Lukt het om de bomen meer en grotere appels te laten produceren, dan is het de bedoeling deze te gebruiken in de keuken van Restaurant De Hoge Veluwe. Zo zíen bezoekers niet alleen de rijke cultuurhistorie van het Park, maar kunnen ze die ook proeven.