Groenafval wordt groen goud

Vrijdag 29 november 2024

Bij actief natuurbeheer komen verschillende afvalstromen vrij. Takken, bladeren, maaisel en plagsel hopen zich gedurende het jaar op. In het verleden werden deze materialen gezien als afval en werden ze buiten het Park verwerkt. Sinds kort hebben we een alternatief.

Het Park hecht grote waarde aan een duurzame bedrijfsvoering en zo is het idee ontstaan om te kijken of we het groene afval in het Park opnieuw kunnen benutten. En dat kan, door het om te vormen tot bokashi.

Bokashi

Bokashi is Japans en betekent goed gefermenteerd organisch materiaal. Bokashi is ook de naam van het proces: het omzetten van organische stoffen door (zuurstofloze) fermentatie. Eigenlijk vormen we op deze manier groenafval om tot waardevolle compost, ook wel het groene goud genoemd.

Het omzetten van groenafval in bokashi duurt tussen drie en zes maanden. Door het toevoegen van deze compost aan de bodem wordt die vruchtbaarder, kan hij meer vocht vasthouden en wordt de zuurgraad verlaagd. Dit is van enorme meerwaarde voor de arme (en verzuurde) zandgronden in het Park. Immers, zonder gezonde bodem geen gezonde natuur. De bokashi zal in eerste instantie vooral worden toegepast op de wildweides en graslanden in het Park.

Grote hoop

Sinds eind oktober ligt er een hoop van zo’n driehonderd kuub in het Park, afgedekt met zeil. Onder het zeil zit groenafval zoals maaisel, blad, versnipperde takken en plagsel. Deze groenresten zijn eerst met een machine kleingemaakt. Daarna zijn er microbacteriën en kalk aan toegevoegd. Vervolgens is de hoop zo goed mogelijk luchtdicht afgedekt.

Voordelen

De manier waarop bokashi wordt gemaakt is anders dan ‘gewoon’ composteren. Daar worden geen bacteriën toegevoegd en de compost wordt niet luchtdicht bewaard. Een voordeel van bokashi is dat koolstof en energie behouden blijven. Planten hebben energie, koolstof en water nodig om te groeien.

Aan de bokashi in het Park is bovendien kalk toegevoegd. Kalk zorgt ervoor dat de bodem minder zuur wordt. Een derde voordeel is dat het composteringsproces bij de bokashi-methode sneller gaat dan gewone compostering.

Circulair landschapsbeheer

Met bokashi veranderen we in een zeer korte periode groenafval in groen goud. En dat is van grote meerwaarde voor ons doel om de verzuurde en verarmde bodems en het bodemleven een boost te geven. Daarnaast is dit een mooi voorbeeld van circulair landschapsbeheer, waarbij afvalstromen het Park niet verlaten maar lokaal opgewerkt worden tot een waardevolle grondstof.