Achter de schermen: Saskia van Wijnen over haar werk als chef banqueting
Het Park Paviljoen ontvangt jaarlijks veel groepen, bijvoorbeeld voor een zakelijke bijeenkomst, familiefeestje of reünie. Saskia van Wijnen zorgt er met haar collega’s voor dat het de gasten aan niets ontbreekt.
Als allround medewerker horeca begon Saskia bij Restaurant De Hoge Veluwe. Sinds enige tijd is ze chef banqueting. Banqueting is de tak van de horeca die zich bezighoudt met partijen en bijeenkomsten. ‘Het is een mooie uitdaging om mensen een leuke dag te geven in ons mooie Park’, vertelt ze enthousiast.
Extra check
Van haar collega’s van de discipline Reserveringen ontvangt Saskia informatie over een boeking, zoals de groepsgrootte, dagindeling en afspraken over de catering. Op basis van al deze wensen richt Saskia de (vergader)zalen in en bekijkt ze wat er nodig is aan hapjes, maaltijden en drankjes. Ook een extra check hoort erbij, als er allergenen en andere dieetwensen zijn.
Saskia: ‘Op de dag van de bijeenkomst ontvang ik de gasten en spreek ik kort de dag door met iemand van de groep. We bespreken bijvoorbeeld of het tijdstip waarop het gezelschap wil lunchen nog klopt en of er misschien wijzigingen in hun planning zijn.’
Als de ontvangst geweest is, vaak koffie en thee met iets lekkers, maakt Saskia alles klaar voor het volgende deel van het programma. Tussendoor kijkt ze vooruit naar wat er nodig is voor de volgende dagen en controleert ze of er nog bestellingen gedaan moeten worden.
Gepuzzel
Soms is het best een gepuzzel, vertelt Saskia. ‘Welke faciliteiten en hoeveel bediening moet waar worden ingezet, en wat doen we als iets uitloopt?’ Ze merkt daarbij trouwens wat verschil tussen zakelijke en niet-zakelijke gezelschappen. ‘Zakelijke bijeenkomsten verlopen vaak stipt qua tijd, terwijl een familiebijeenkomst nog weleens uit wil lopen. Maar ook dat is prima, het belangrijkst is dat gasten het naar hun zin hebben.’
Saskia vindt de afwisseling tussen zakelijk en niet-zakelijk leuk, net als de variatie in het aantal en de grootte van de groepen. De ene dag is er één groot gezelschap, de andere dag zijn er vijf kleinere. Sommige groepen komen regelmatig terug, zoals een klein bedrijf dat eens in de paar weken in het Park Paviljoen vergadert. ‘Elke groep heeft zo zijn charme. En de meeste hebben iets gemeen: ze zijn enthousiast over onze locatie, midden in het bos.’