Achter de schermen: Seger van Voorst tot Voorst over zijn werk als directeur/bestuurder

Maandag 04 november 2024

Hoewel hij niet alleen maar vrienden maakt als directeur van het Park, gaat Seger van Voorst tot Voorst elke dag fluitend naar zijn werk. En keert hij voldaan huiswaarts.

Om zes uur begint de werkdag van Seger van Voorst tot Voorst. De directeur/bestuurder neemt eerst thuis e-mails en apps door en berichten die zijn verschenen over het Park. Daarna rijdt hij naar kantoor of naar een externe afspraak. Er is vaak veel papierwerk – letterlijk, want achter de laptop zit hij liever zo min mogelijk. Ook is hij druk met overleggen. Bijvoorbeeld met het Management Team en de Raden van Toezicht en Advies en met heel veel externe partijen. Verder onderhoudt hij veel internationale contacten.

Uitblinken

Seger maakt lange dagen en is 24/7 bereikbaar, ook als hij op vakantie is. Als directeur/bestuurder is hij eindverantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het Park en voor de vier afdelingen en de twee disciplines die het Park telt. Hij is een generalist en weet van alles een beetje. ‘We moeten als Park uitblinken in alles wat we doen. En dat kan in hele kleine dingen zitten, van een glimlach tot het oprapen van een peuk. Ik ben erg trots op onze medewerkers, die het elke keer weer voor elkaar krijgen om bezoekers een mooie ervaring te bieden.’

Woensdagochtendgesprekken

Omdat hij veel op pad is, wil Seger zichtbaar en aanspreekbaar zijn als hij op kantoor is. Zo houdt hij regelmatig woensdagochtendgesprekken met medewerkers. Er komen dan vijf tot acht collega’s van verschillende afdelingen en disciplines bij elkaar. ‘Mensen vinden het leuk om van elkaar te horen wat ze doen. Neem de collega’s die Jachthuis Sint Hubertus schoonmaken. Wat die aan museale, kostbare, stukken door hun handen laten gaan, is echt indrukwekkend. Niet alle medewerkers weten dit en zoiets is dan leuk om te horen’, vertelt de directeur.

Een werkdag van Seger is nooit te voorspellen. De dynamiek vindt hij leuk, zo ook het samenwerken en netwerken. ‘Het geeft me energie dat we als Park dingen niet alleen doen, maar samen optrekken met bijvoorbeeld andere grondeigenaren. Neem de kapverboden, waar we in Brussel en bij de provincie gezamenlijk ten strijde trokken.’

Blije boodschap

In de 21 jaar dat Seger directeur is, is er in het Park veel bereikt. Het personeelsbestand is op orde en ook de infrastructuur, het terrein en de gebouwen zijn goed onderhouden. De laatste tien jaar zijn er bovendien mooie dingen gerealiseerd. Denk aan de nieuwbouw van het Park Paviljoen, de herinrichting van het centrumgebied en de start van de herinrichting van de entree Otterlo.

Maar er zijn ook minder positieve ontwikkelingen. Seger noemt de verruwing van de maatschappij. ‘Onze portiers en kaartcontroleurs bij de ingangen hebben soms te maken met mensen met een kort lontje.’ Ook op een andere manier werkt de verruwing door: ‘Vroeger had je experts die echt verstand hadden van natuur. Tegenwoordig zijn er miljoenen “experts”, die allemaal een mening hebben en van alles roepen, bijvoorbeeld op sociale media.’ Enerzijds vindt de directeur het positief dat het onderwerp natuur zoveel mensen boeit en dat er veel aandacht voor is. Anderzijds is de toonzetting vaak negatief en agressief. Benadrukt wordt wat er allemaal minder goed gaat in de natuur. ‘Als Park vertellen wij liever wat er wél goed gaat’. We kiezen voor een blije boodschap, want er gaat hier heel veel goed.’

Volgende generaties

Seger geniet na ruim twintig jaar nog altijd volop van het Park. Zijn favoriete plekken zijn het hoogste punt bij Oud-Reemst, het Deelense Veld met zijn natte hei en het Otterlose bos. Het liefst gaat hij te paard. Je ziet veel als je hoog zit, je kunt dichter bij het wild komen en plekken bereiken waar je anders niet zo snel komt. Op dit soort momenten is zijn doelstelling als directeur/bestuurder glashelder: het Park financieel gezond en toekomstbestendig achterlaten voor de volgende generaties.