Hoe we de veiligheid van bomen controleren

Vrijdag 05 juli 2024

In het Park wordt jaarlijks een VTA controle (Visible Tree Assesment) uitgevoerd. Dit houdt in dat medewerkers van de afdeling Bedrijfsvoering op verschillende locaties een visuele inspectie doen op bomen langs onder meer autowegen, fiets- en wandelpaden. Op die manier waarborgen we de veiligheid van bezoekers en medewerkers.

Wat houdt de VTA controle in?

Simpel gezegd wordt er bij een VTA controle gekeken of bomen gebreken hebben. Constateren medewerkers bijvoorbeeld zwamvorming, veel dood hout of zien ze breukgevoeligheid bij een boom? Dan wordt deze beoordeeld als attentieboom of risicoboom. Als u goed kijkt, kunt u in het Park attentie- of risicobomen herkennen. Een attentieboom wordt gemarkeerd met een gele stip, een risicoboom krijgt een rood kruis.  Deze bomen worden geregistreerd in het Geografische InformatieSysteem (GIS), zodat we precies weten waar deze bomen staan.

Bij de VTA controle wordt er met deelgebieden gewerkt: het Park is verdeeld in vijf delen en ieder jaar wordt er een ander deel gecontroleerd door medewerkers. Elk gebied wordt dus eens in de vijf jaar grondig gecontroleerd. Plekken waar veel bezoekers komen, controleren we jaarlijks. Denk hierbij aan de speeltuin, de ingangen en de wildobservaties. Daarnaast worden ook alle attentiebomen jaarlijks gecontroleerd.

Attentiebomen en risicobomen

Alle attentiebomen worden jaarlijks gecontroleerd. Wanneer een attentieboom veilig gemaakt kan worden door bijvoorbeeld een snoeibeurt, mag deze na uitvoering van de werkzaamheden uit het systeem als attentieboom. Als het probleem niet opgelost is, blijft het een attentieboom en wordt deze tijdens de jaarlijkse VTA-controle bekeken. Verslechtert de boom, dan wordt het alsnog een risicoboom.

Risicobomen kunnen de veiligheid van bezoekers en medewerkers in gevaar brengen en worden om die reden omgezaagd. Als een risicoboom een ecologische meerwaarde heeft, kan het zijn dat een deel van de stam blijft staan, mits dit veilig is. De stam wordt dan in GIS geregistreerd als attentieboom en wordt ieder jaar gecontroleerd. Soms wordt ervoor gekozen om een risicoboom die langs de weg staat, toch te laten staan. Van deze bomen is het zeker dat ze op een veilige manier het bos in vallen en daarom geen risico vormen voor bezoekers.

Uitvoering werkzaamheden

De jaarlijkse VTA controle wordt uitgevoerd in mei en juni, de uit te voeren maatregelen worden uitgevoerd vanaf medio juli. Door dit uit te voeren tijdens de houtoogst wordt de verstoring door de werkzaamheden in het bos tot een minimum beperkt en zo min mogelijk door het jaar heen verspreid. De VTA werkzaamheden en de houtoogst worden uitgevoerd door een aannemer.

Zowel medewerkers als aannemers kunnen in GIS zien welke bomen onderhoud nodig hebben, gecontroleerd of geveld moeten worden. Vanuit GIS kijkt de aannemer naar welke actie ondernomen moet worden per boom. Vervolgens geeft deze aan of deze uitgevoerd zijn. En bij attentiebomen geeft de aannemer ook aan of de problemen verholpen zijn.