Van boom tot bijzettafel

Vrijdag 03 mei 2024

Bij het uitvoeren van actief beheer binnen het Park komt hout vrij. De reden om een boom te verwijderen verschilt van plek tot plek en boom tot boom.

Bomen die in slechte staat verkeren en naast wegen en paden staan worden omgezaagd om onveilige situaties voor bezoekers te voorkomen. Als het hout van deze bomen voor een deel nog goed is, wordt dit verwerkt tot houten producten. Hout dat al te ver is aangetast door schimmels en bacteriën blijft achter in het veld, dit hout heeft een grote meerwaarde voor de biodiversiteit, omdat veel verschillende planten en dieren er van en in leven.

Binnen de bossen waar bomen niet direct grenzen aan wegen en paden voert het Park actief bosbeheer uit. Door bomen weg te halen krijgen andere bomen en struiken en kruiden op de bosbodem meer licht en ruimte om te groeien. De takken en toppen van weggehaalde bomen blijven in het bos achter als dood hout. Dit is goed voor de biodiversiteit. De stammen worden afgevoerd en verwerkt tot verschillende houten producten. De houtsoort en de houtkwaliteit bepalen welk product er van het hout gemaakt kan worden.

Het meeste hout dat vrijkomt bij het beheer verlaat het Park en wordt elders verwerkt tot verschillende producten. Echter waar in het Park hout wordt toegepast wordt dit, waar mogelijk, gedaan met hout van eigen bodem. Dit kunnen bomen zijn die vrij zijn gekomen bij een dunning of boomveiligheidsmaatregelen. De bomen die binnen het Park worden toegepast als houtproduct, worden door medewerkers van het Park omgezaagd en aan de kant gesleept. Daarna worden ze naar het terrein achter het Dienstgebouw gebracht. Eén keer in de drie tot vier jaar komt er een mobiele zaag van houtzagerij het Laar. De lariksen, eiken en grove dennen die in de afgelopen vier jaar geoogst zijn worden door de mobiele zaag op de gewenste breedte maat gezaagd; dit kunnen planken zijn, maar ook grote blokken voor bijvoorbeeld een bijzettafel. Nadat het hout gezaagd is, moet het hout drogen. Het hout dat we gebruiken voor buitenproducten hoeft niet eerst gedroogd te worden, maar kan meteen gebruikt worden. Van het op maat gezaagde hout maken de vrijwilligers van de bouwgroep en medewerkers van het Park verschillende producten, zoals vleermuiskasten, vogelhuisjes, picknickbanken, wildobservatiehutten, vogelkijkhutten, hoogzitjes en vogel voederplankjes voor de kinderactiviteit.

Ook worden er producten gemaakt die verkocht worden in de Parkwinkel. Denk hierbij aan robuuste bijzettafels of salontafeltjes. Deze tafeltjes hoeven thuis alleen nog naar wens afgelakt worden.

Wilt u zelf zien hoe de mobiele houtzaag werkt?

Bekijk dan deze video.