Achter de schermen: Ahmed Akari over zijn werk als rijwielhersteller

Vrijdag 08 maart 2024

In de rubriek ‘Achter de schermen’ komt u meer te weten over het reilen en zeilen in het Park. Deze maand vertelt Ahmed Akari over zijn werk als rijwielhersteller.

“Sinds 1995 werk ik bij het Park en ik doe mijn werk nog steeds met veel plezier. Toen ik hier begon had ik nog geen ervaring als fietsenmaker. Het vak heb ik geleerd van mijn collega’s destijds, bijna 30 jaar geleden.In 1995 hadden we de huidige rijwielherstelwerkplaats nog niet. We werkten zomers in een schuur in het centrum en in de winter werkten we in een ruimte van het Dienstgebouw. Deze ruimtes waren een stuk kleiner dan de huidige rijwielherstelwerkplaats die in 2001 gebouwd is.”

“Ik ben voorman bij de rijwielherstellers, maar ik doe alles samen met mijn collega’s. Samen zorgen we ervoor dat alles rondom de Witte Fietsen en huurfietsen geregeld wordt. We beginnen bijvoorbeeld in november al met revisies van de Witte Fietsen en de huurfietsen, zodat deze voor het hoogseizoen klaar zijn. Alle reparaties voeren we in principe zelf uit, van banden plakken tot het vervangen van onderdelen en het repareren van de elektrische fietsen. De enige uitzondering hierop zijn de elektrische rolstoelfietsen, dit is specialistisch werk. Deze worden jaarlijks in orde gemaakt door een externe partij. De kleine dingen zoals bijvoorbeeld banden plakken doen we wel bij de elektrische rolstoelfietsen.
Naast het repareren van de fietsen zorgen wij ervoor dat de Witte Fietsen verdeeld worden over de fietsenstallingen in het Park. Ook halen we de Witte Fietsen op die achtergelaten zijn op verschillende plekken in het Park.
Elk jaar gaan er 300 fietsen uit en krijgen we 300 nieuwe fietsen. Bij de afgeschreven fietsen voeren wij revisies uit en de fietsen die in goede conditie zijn krijgen een tweede leven. Deze oude fietsen gaan naar een ander land, waar ze veelal beschikbaar gesteld worden aan scholieren, zodat ze hiermee naar school kunnen fietsen. In de afgelopen jaren was de bestemming Marokko.”

“Het leukste aan mijn werk vind ik dat het afwisselend is: repareren, transport van fietsen en natuurlijk het contact met bezoekers. Zo hoor ik regelmatig leuke verhalen van bezoekers die het naar hun zin hebben gehad en vaker willen terugkomen. Of dat ze komen vragen waar de Witte Fiets vandaan komt aangezien ze deze erg fijn vinden fietsen.”  

“In het hele Park is het mooi fietsen, maar persoonlijk vind ik de fietsroutes richting het Jachthuis Sint Hubertus en het Bosje van Staf het mooist.”

50-jarig jubileum Witte Fietsen

De Witte Fiets is iets wat veel bezoekers onthouden van hun bezoek aan het Park, met name als zij hier als kind zijn geweest en gebruik gemaakt hebben van de Witte Fiets.
Dit jaar bestaan de Witte Fietsen 50 jaar en dit vieren we op 18 mei. Op deze dag kunt u als bezoeker deelnemen aan leuke activiteiten rondom de Witte Fiets. Het programma rond het jubileum wordt later deze maand bekend gemaakt.