Achter de Schermen: Wilma van den Berg vertelt over het schoonmaken van Jachthuis Sint Hubertus

Woensdag 03 januari 2024

Nieuw: de rubriek ‘Achter de schermen’. Hierin komt u meer te weten over het reilen en zeilen in het Park. Deze maand vertelt Wilma van den Berg over het schoonmaken van Jachthuis Sint Hubertus.

“In 2007 ben ik begonnen met het schoonmaken van het Jachthuis Sint Hubertus. Het schoonmaakteam bestaat uit drie personen en samen zijn we verantwoordelijk voor een aantal bijzondere gebouwen in het Park, waaronder Jachthuis Sint Hubertus, Jachthut De Pampel en De Zwarte Berg. Deze locaties worden onregelmatig door verschillende groepen gebruikt en hebben een bijzondere inrichting. Ik werk vooral in het Jachthuis, een heel bijzonder en museaal gebouw. Ik doe dit werk al 16 jaar lang met veel plezier en hoop dit nog jaren te kunnen doen.

Onder mijn werkzaamheden in Jachthuis Sint Hubertus vallen het wekelijks schoonmaken van alle voor bezoekers opengestelde ruimtes, waaronder de kamers waar dagelijks rondleidingen gegeven worden. Daarnaast neem ik wekelijks ook een andere ruimte onder handen, zodat ik in ieder geval elke kamer tweemaal per jaar schoonmaak. Er zijn meer dan 40 ruimtes in het Jachthuis wanneer ook de badkamers meegeteld worden. Ook controleer ik regelmatig de toren en die maak ik dan schoon. Door de hoge ruimte vinden vliegen en andere insecten het daar erg fijn en die vinden we terug op de vensterbanken en traptreden.

We gebruiken geen chemische middelen. Bij het schoonmaken mogen we alleen gebruikmaken van groene zeep voor de keuken, de toiletten en de vloeren. De vloeren worden ook gestofzuigd en voor al het andere gebruiken we alleen een zachte stofdoek. Veel museale stukken mogen alleen afgestoft worden, verder zitten wij hier niet aan. Alles blijft op zijn plek. Bijvoorbeeld het beddengoed van mevrouw Kröller-Müller, dat blijft altijd op het bed. Het schoonmaken van de kunstwerken en museale stukken van het Jachthuis vond ik in het begin best spannend, maar inmiddels ben ik dit gewend.
De keuken is mijn favoriete plek in het Jachthuis. Daar ben ik echt helemaal weg van!

Het minst leuk aan mijn werk vind ik het spoelen van de kranen. Dat doen wij wekelijks omdat het verplicht is en nodig is om legionella te voorkomen. Dan moet je steeds twee minuten wachten tot een leiding gespoeld is. En als er veel insecten in de toren liggen, vind ik dat schoonmaken ook minder leuk.

Het schoonmaken van dit bijzondere gebouw is heel anders dan wanneer je bij een gezin schoonmaakt. Je hoeft niet eerst de rommel op te ruimen, want het is hier altijd netjes. In het Jachthuis is bovendien geen dag hetzelfde, ik maak altijd wel wat mee.”

Wilt u zelf ook een kijkje nemen in het Jachthuis? Ga dan eens mee met de rondleiding of de themarondleiding in het Jachthuis.