Kunst en natuur komen samen in de beeldentuin

Maandag 31 juli 2023

Het samenbrengen van natuur en kunst was een van de belangrijkste oogmerken van het echtpaar Kröller-Müller bij het stichten van hun landgoed, wat nu Het Nationale Park De Hoge Veluwe is. Het Kröller-Müller Museum is daarom heel bewust gevestigd ‘te midden van de natuur’.

Anton en Helene Kröller-Müller verbleven graag op de Veluwe. Zo graag, dat Helene daar niet alleen een nieuw woonhuis wilde laten bouwen, maar ook haar ‘museumhuis’. Ze was ervan overtuigd dat de museumbezoeker zich in de rust van de natuur veel beter kan concentreren op de kunst dan in de drukte van de stad.

Op 13 juli 1938 werd het museum officieel geopend. Het belang van de combinatie tussen kunst en natuur werd niet alleen door Helene zo gezien, maar ook door de museumdirecteuren die na haar volgden. Bram Hammacher (directeur van 1947 tot 1963) had al jaren affiniteit met beelden in een natuurlijke omgeving. Na de voltooiing van een uitbreiding van het museum, wilde hij, naar het voorbeeld van Battersea Park in Londen, Middelheim in Antwerpen en Sonsbeek in Arnhem, een beeldentuin realiseren. Hem stond een tuin voor ogen die plaats bood aan 50 tot 100 beelden. De beeldenzaal zou zich dan als het ware ‘voortzetten in de openlucht en zou de overgang vormen tussen een binnen- en buitenmuseum’. In 1961 werd de beeldentuin geopend, destijds 4 hectare groot.

Na drie jaar directeurschap formuleerde ook de opvolger van Hammacher, directeur Rudi Oxenaar, zijn visie voor het museum. Hij vond de ‘ontmoeting tussen natuur en kunst’ bepalend voor het karakter van het Rijksmuseum Kröller-Müller, ‘waar men in de eerste plaats rust, intimiteit, en directe esthetische beleving moet kunnen vinden zonder dat dit leidt tot de atmosfeer van een tempel der kunst of een stiltecentrum’. Richtinggevend in de uitwerking van presentaties is de ‘gemeenschapsgedachte, die voor mevrouw Kröller uitgangspunt was’, ook daarin staat de relatie natuur – beeldende kunst – en architectuur centraal.

Bezoek de beeldentuin
Met zijn ondertussen 25 hectare is de beeldentuin van het Kröller-Müller nu een van de grootste en meest gerenommeerde beeldenparken van Europa. Ook voor natuurliefhebbers een prachtige plek om te bezoeken. Komt u zich ook eens laten verwonderen op deze plek, waar kunst en natuur optimaal samen komen zoals Helene Kröller-Müller dat destijds voorzien heeft?

De beeldentuin is het hele jaar door te bezoeken. Om toegang te krijgen tot de tuin koopt u, naast uw entreebewijs voor het Park, een ticket voor het museum. Deze kunt u online bestellen, of ter plekke kopen aan de kassa van het museum. Bij de kassa kunt u uitsluitend pinnen. 

Zomer in de beeldentuin - activiteiten voor jong en oud

Genieten van de natuur en tegelijkertijd verrassende beelden en plekken ontdekken in de beeldentuin? Volg de wandelroute en zie enkele hoogtepunten in de beeldentuin. Je loopt langs beelden die meteen in het oog springen, maar gaat ook op zoek naar de beelden die meer verborgen liggen.

Kom je met de hele familie? Zet dan de Geo Route app op je mobiel en ga op speurtocht door de beeldentuin. Met deze geocaching app ontdek je spelenderwijs allerlei weetjes over kunstwerken en vind je op het eind van de tour de kunstschat die in de beeldentuin verborgen is. Vergeet niet je picknickkleed mee te nemen voor een pauze tussendoor!

Copyright foto's:

  1. Kröller-Müller Museum / foto: Wieneke Hofland
  2. Kröller-Müller Museum / foto: Marjon Gemmeke
  3. Kröller-Müller Museum / foto: Valerie Spanjer