Zeldzame wants Aradus Betulae gevonden in het Park

Woensdag 30 november 2022

De Aradus Betulae is in Nederland een zeer zeldzame wants. Dat is ook niet zo gek, want deze wants is nogal veeleisend aan zijn leefomgeving. Hij kan alleen overleven op staande, met tonderzwammen geïnfecteerde, dode ruwe berken. Het beestje leeft onder de afbladderende schors van deze dode bomen. Meestal met z’n allen gezellig bij elkaar, ze liggen als een soort dakpannetjes over elkaar heen.

Jonge dieren en volwassen beestjes leven door elkaar heen. Net als alle andere leden uit de familie van de schorswantsen (Aradidae) is de Aradus betulae opvallend plat. Dit maakt deze beestjes ideaal voor een leven tussen boom en boomschors. Ze kunnen zich gemakkelijk vrij bewegen tussen de kleinste kieren en spleten.

Deze wants was in Nederland altijd al zeldzaam, maar sinds 1980 merken we een afname in de aantallen. Dat komt omdat deze wants leeft van dood hout. Vroeger werd vrijwel al het dode hout uit de bossen verwijderd. Gelukkig zijn we in het Park ons bewust van het belang van dood hout in de natuur. Hier staan genoeg van die met tonderzwammen geïnfecteerde, dode, staande ruwe berkenbomen, waardoor de Aradus Betulae zich hier helemaal thuis voelt.

Jeroen Hoek (18) is ecologiestudent en loopt stage in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Hij ontdekte al in zijn eerste paar weken bij het Park deze bijzondere wants. Jeroen: “Omdat ik deze wants altijd al zo graag wilde zien, ben ik altijd heel gefocust op berken met zwammen. Toen ik onlangs in het zuiden van het Park was, parkeerde ik mijn fiets tegen een dode berkenboom. Overal kwamen er tonderzwammen uit het dode hout tevoorschijn. Het duurde een paar tellen voordat ik door had wat dat zou kunnen betekenen; Aradus Betulae! Ik trok een stukje schors van de dode boom af en ontdekte er zo’n 40 bij elkaar! Bij het bestuderen van een tweede en derde dode berk, ook weer met tonderzwam, trof ik weer enkele individuen aan onder de schors. Het blijkt dus dat we van een heuse populatie van deze zeer zeldzame wants mogen spreken in het Park!

Foto door: Jeroen Hoek