Portret van Helene Kröller-Müller in Singer Laren

Woensdag 26 oktober 2022

Van 13 september 2022 t/m 8 januari 2023 is in museum Singer in Laren de tentoonstelling De Nieuwe Vrouw te zien. Een unieke tentoonstelling, die vragen stelt over de macht om te kijken en bekeken te worden, in een tijd waarin vrouwen verandering opeisen van wetgeving en moraal. Centraal staat de sterk veranderende beeldvorming van de vrouw, tegen de achtergrond van de voortschrijdende emancipatie. Met schilderijen en tekeningen van zowel vrouwelijke als mannelijke makers, die getuigen van vrouwelijke kracht, talent, doorzettingsvermogen én schoonheid. In de tentoonstelling is een werk te zien wat voor het Park heel bijzonder is, namelijk een portret van Helene Kröller-Müller, uit Jachthuis Sint Hubertus. 

Het portret van Helene is normaal te bewonderen in haar werkkamer in het Jachthuis en is nu tijdelijk uitgeleend voor de expositie in het Singer museum. Het werk is geschilderd door Tjitske Geertruida Maria van Hettinga Tromp, zij was een Nederlands schilder, tekenaar en graficus. Ze was leerling aan de Haagse Academie van Beeldende Kunsten en kreeg les van kunstpedagoog en schilder Henk Bremmer, die ook kunstadviseur was van Helene Kröller-Müller. 

Nieuwe vrouwbeelden gereflecteerd in toonaangevende Nederlandse kunst
In de tentoonstelling in het Singer Museum staat de moderne vrouw in een breed scala aan verschijningsvormen in de spotlight. Er zijn vrouwen te zien die de barricades op gaan, nieuwe werkvelden betreden, meesterwerken scheppen, collecties aanleggen, een sigaret opsteken, met hun korte coupe flaneren of op de fiets springen. Vrouwen die – keer op keer – tornen aan de ideeën van wat typisch ‘vrouwelijk’ of ‘mannelijk’ is in die tijd, die met conventies breken en strijden voor hun recht om zelf keuzes te maken. Van voorstanders van het vrouwenkiesrecht rond 1900 tot voorvechters van de seksuele bevrijding van de vrouw in de jaren 70, en van de eerste vrouwelijke verplegers tot vroege kunstverzamelaars en museumdirecteuren. 

De tentoonstelling bevat werken van onder anderen Charley Toorop, Iris Kensmil, Marlene Dumas, Jan Sluijters, Lou Loeber, Eva Besnyö, Isaac Israels, Helen Verhoeven, Thérèse Schwartze, Rineke Dijkstra en Leo Gestel. Het zwaartepunt ligt op de periode 1880-1950, aangevuld met hedendaagse kunst die uitnodigt tot reflectie op het heden.

Een prachtige bruikleen waar we heel erg trots op zijn. Gaat u vooral een kijkje nemen! Uiteraard komt het portret na het sluiten van deze expositie gewoon weer terug naar Jachthuis Sint Hubertus, tot die tijd laten wij tijdens de rondleidingen een replica zien. 

  • Foto: Portret van Helene Emma Laura Juliana Muller in Singer Laren. Foto door Singer Laren. 

  • Tjitske Geertruida Maria van Hettinga Tromp, Portret van Helene Emma Laura Juliana Muller (1869-1939), 1914 olieverf op doek, 63,2 x 54,1 x 6,7 cm incl. lijst. Het Nationale Park De Hoge Veluwe, Jachthuis Sint Hubertus, Hoenderloo.