De verscholen moestuin achter de Pampel

Woensdag 06 juli 2022

Achter boerderij de Pampel in het Park lag een oude akker die al jaren niet meer gebruikt werd. In 2019 is daar verandering in gekomen, een groep enthousiaste vrijwilligers van De Hoge Veluwe heeft van deze akker een moestuin gemaakt, namelijk Moestuin De Pampel.

Start van de moestuin
In 2019 zijn de vrijwilligers begonnen met het ontginnen van drie veldjes van tien bij tien meter. In de velden werden kruiden geplant. Elk veld kreeg zijn eigen ontwerp; cirkels, taartpunten en golflijnen. Dit werd bedacht door acht vrijwilligers die aan het pionieren sloegen.

Moestuinkruiden in het Parkrestaurant
De kruiden uit de moestuin konden meteen al goed gebruikt worden in de keuken van het Parkrestaurant, ze werden gebruikt in verschillende gerechten, of als thee. Op deze manier wordt er onder andere munt, tijm, citroentijm, bieslook, rozemarijn, lavas, salie, dille, venkel, citroenmelisse, peterselie, lavendel, borage, honingklaver en oregano uit de moestuin gebruikt.

 

Groei van de moestuin
In 2020 heeft de moestuin een flinke groei door gemaakt, er zijn toen nog vijf extra velden van tien bij tien meter in gebruik genomen. Op de nieuwe velden werden nu ook groenten geteeld, zoals courgettes, pompoenen, sla, wortels, uien, prei, knolvenkel, sperziebonen en snijbonen. Alles is puur natuur, zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen. In 2021 is de moestuin doorontwikkeld, er zijn twee extra velden bijgekomen een er is een lange strook met bessenstruiken, bloemen en aardbeienvelden toegevoegd. In totaal zijn er in 2021 tien velden.

De moestuin nu
Anno 2022 is inmiddels zo’n 1200 vierkante meter grond in gebruik. De oogst is overweldigend. Tweemaal per week gaan vele kilo’s aardbeien, bessen, heerlijke groenten en kruiden naar het Parkrestaurant. Bij het restaurant wordt alles verwerkt in mooie gerechten voor Parkbezoekers die graag in en uit de natuur willen eten. Ook de vele eetbare bloemetjes vinden hun weg in de mooie salades van de keuken. En in de nazomer en herfst vult de heerlijke pompoensoep veel hongerige magen.

Vrijwilligers Moestuin de Pampel
Het bijhouden van de Moestuin De Pampel vraagt een behoorlijke organisatie en de inzet van de vrijwilligers. Ook de natuurelementen helpen niet altijd mee, als het wekenlang droog is moet er in de avonduren gesproeid worden. Onkruid groeit welig en ook dat wordt handmatig aangepakt. Maar het werk in de moestuin loont, want hoe mooi is het om te mogen werken op een fijne plek tussen de bomen, en om te ervaren hoe in een paar maanden tijd een zaadje uitgroeit tot plant en vervolgens prachtige groenten en kruiden oplevert?

Lijkt het u leuk om in de Moestuin De Pampel te helpen? De moestuin kan nog wat extra handjes gebruiken. Elke dinsdagochtend en vrijdagochtend gaan de vrijwilligers aan de slag. Bij interesse kunt u een e-mail sturen naar moestuindepampel@vrijwilligershogeveluwe.nl t.a.v. Agnes Vosse, Coördinator Moestuin De Pampel.