Erfgoed gezocht

Donderdag 27 januari 2022

Op een mistige zaterdag in december loopt een groepje onderzoekers door het Reemsterveld. Aanleiding zijn resultaten uit het project Erfgoed Gezocht. In dit project konden geïnteresseerden aan de hand van hoogtekaarten op zoek naar opvallend reliëf in het Veluwse landschap. Zo kwamen diverse mogelijke grafheuvels en wallen in de nabijheid van Oud Reemst op de kaart.

Terrein van archeologische waarde
Rondom Oud Reemst is een Terrein van archeologische waarde (TAW) aangeduid, dit houdt in dat de omgeving van de oude landbouwenclave een hoge archeologische verwachtingswaarde heeft. Vanuit die wetenschap nam gemeente Ede het initiatief om samen met vrijwilligers onder deskundige leiding van archeologisch onderzoeks- en adviesbureau RAAP het nieuw ontdekte, potentiële erfgoed te onderzoeken in het veld.

 

Bodemmonsters
Op die bewuste zaterdag liep een groepje van tien onderzoekers door het uitgestrekte heideterrein met een grondboor en notitieblok in de hand. Bij de start van de dag waren ze kort gebriefd door beleidsmedewerker archeologie van gemeente Ede, Carmen Harmsen en archeoloog Nico Willemsen (RAAP). De herkenning van het reliëf in het veld; het zelf doen van grondboringen en analyseren van de bodemprofielen was een nieuwe en leerzame ervaring voor de vrijwilligers. Helaas bleken de mogelijke grafheuvels bij nader inzien slechts stuifduintjes te zijn. Toch was het al met al een bijzondere ervaring om zo midden in de natuur te staan.

Nieuw erfgoed
Ondertussen leverde het veldonderzoek toch nieuw erfgoed op. Een aan de hand van de hoogtekaarten gesignaleerde mogelijke walstructuur, in de buurt van Oud Reemst, bleek echt een historische wal te zijn, wat kon worden bevestigd door Nico Willemsen. Volgens hem wijst het bodemprofiel zelfs op een walstructuur uit de prehistorie. Nader onderzoek moet uitwijzen hoe, waarom en in welke periode deze ontstaan.

Zo ziet u maar, erfgoed is oud, maar niet altijd bekend. Lang niet alles is onderzocht. Zo kan, dankzij de interesse van een paar vrijwilligers, Het Nationale Park De Hoge Veluwe zomaar ineens een stukje erfgoed rijker zijn.