Hoe gaat het nu met de moeflons?

Dinsdag 07 december 2021

Sinds de aanwezigheid van de wolvin Keres in het Park zijn er voor zo ver bekend een twintigtal slachtoffers onder de moeflons gevonden. Opvallend is dat het voornamelijk gaat om rammen. Ook is bekend dat de wolf biggen heeft gegrepen, daarnaast is het niet onwaarschijnlijk dat er slachtoffers zijn gevallen onder de edelherten en reeën. In zijn algemeenheid kan gezegd worden dat het moeilijk is om exacte aantallen te noemen, immers; niet ieder door de wolf gegrepen dier wordt gevonden.

Door de aanwezigheid van de wolf en haar jacht op prooidieren, is duidelijke verontrusting waargenomen. Edelherten mijden plekken waar zij zich onveilig wanen en er is een toename van roedelgrootte te zien. Dit heeft ook tot gevolg dat de wildzichtbaarheid in de toekomst mogelijk verandert.

Wat wordt er gedaan om de wolf het Park te laten verlaten?
Tot nu toe is het wettelijk niet mogelijk om de wolf te verjagen. Er kan dus niets tegen de aanwezigheid van de wolf in het Park worden gedaan. Wat vanzelf is gekomen, zal hopelijk vanzelf ook weer kunnen gaan.

Wat wordt gedaan om de moeflons te beschermen?
Er is een elektrisch raster geplaatst om moeflons op te vangen. Dit gebied met een oppervlakte van 86 hectare is voorzien van een wolvenwerend raster. Op dit moment is het wachten op dat een kudde moeflons, liefst zo groot mogelijk, naar binnen loopt en het raster gesloten kan worden. Dit gebied dient dan, in afwachting van betere tijden zonder wolf in het Park, als veilige haven voor de moeflons. Deze rasters waren oorspronkelijk overigens niet speciaal voor de tijdelijke opvang van moeflons geplaatst, ze zijn oorspronkelijk bestemd voor bosverjonging en aanplant.

Gaan er moeflons naar het buitenland?
Er wordt gewerkt aan een vangprotocol. In tegenstelling tot wat er in de krant staat, zijn er tot op heden geen moeflons gevangen. Ondertussen wordt gesproken met beheerders van locaties in het buitenland om moeflons van De Hoge Veluwe op te vangen. Verdere details zijn hierover nog niet te melden.

Hopelijk verdwijnt de wolf vanzelf weer uit het Park. Tussentijds wordt op verschillende manieren getracht om de politiek en de Nederlandse bevolking te laten inzien dat de aanwezigheid van de wolf in Het Nationale Park De Hoge Veluwe een zeer slechte zaak is voor de moeflon en de toch al -door milieu- en klimaatbedreigingen- sterk onder druk staande biodiversiteit in het Park.