Oog voor moeder natuur

Dinsdag 28 september 2021

Als kind droomde ik er al van om ‘later als ik groot ben’ de hele dag werkzaam te zijn in de buitenlucht. Hele dagen was ik toen al, weer of geen weer, van vroeg tot laat buiten te vinden en kwam ik regelmatig thuis met alles wat kroop, sloop, vleugels of (héél veel) pootjes had.

Slakken, spinnen, libellen, kikkers, padden of salamanders; het kon niet gek genoeg. De badkamer was dé plek waar al deze beestjes wat mij betreft prima konden wonen, vanwege de aanwezigheid van een bad. Dit tot afgrijzen van mijn moeder, wat dan vervolgens weer tot grote hilariteit van mijn vader leidde. Vreemd is het niet dat ik uiteindelijk mijn werk in de natuur gevonden heb. En dan ook nog eens als boswachter in Het Nationale Park De Hoge Veluwe; wat kan een natuurliefhebber zich nog meer wensen!

Inmiddels een halve eeuw verder geniet ik, naast het werk wat mijn functie met zich mee brengt, nog steeds met volle teugen van al het fraais dat de natuur ons te bieden heeft. Het wisselen van de seizoenen, de bloei van de inheemse flora, de insecten, het wild, de landschappen en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Maar stiekem heb ik ook een kleine afwijking. Met een schuin oog probeer ik namelijk altijd te ontdekken welke bijzondere creaties moeder natuur voor ons bedacht heeft, en dat zijn er best wel wat. Goed kijken en je fantasie de vrije loop laten is wel het devies. Ik heb een aantal voorbeelden uit mijn archief gehaald die ik graag met u wil delen. Misschien leidt het wel tot inspiratie?

Foto 1: Korstmos of koraalrif?
Foto 2: Samen dansen
Foto 3: Satellietopname?
Foto 4: Inspiratie voor Van Gogh

Door Martin Koops, medewerker bedrijfsvoering