Hert Hubertus gevorkeld en uit lijden verlost

Dinsdag 21 september 2021

Waar iedereen voor vreesde is helaas gebeurd: het edelhert Hubertus, misschien wel de bekendste bewoner van Het Nationale Park De Hoge Veluwe, is tijdens de bronst door een rivaal gevorkeld en vanochtend in aller vroegte uit zijn lijden verlost.

Een hert dat ‘gevorkeld’ wordt zoals wij dat noemen, in het lichaam geraakt door de geweistang van een ander hert, sterft vaak een heel nare langzame dood. Dankzij een actief faunabeheer kunnen wij voorkomen dat dieren onnodig lijden.

Hubertus raakte vorig jaar in de bronsttijd, tijdens een gevecht met een concurrent, blind aan één oog. Waarschijnlijk heeft Hubertus door zijn beperkte zicht dit keer zijn rivaal niet zien aankomen. Deze heeft Hubertus aan de zijde van het blinde oog gevorkeld in zijn lies en daarbij ook zijn ingewanden geraakt. Hubertus lag vanochtend bij een zoel en was zwaar gehavend. Daarop is besloten om hem uit zijn lijden te verlossen.

Hubertus’ populariteit had, naast zijn imposante gewei, alles te maken met zijn benaderbaarheid. Hij groeide op met een moeder die een stuk minder schuw was dan andere hindes. Vermoedelijk ligt daarin ook de oorzaak van Hubertus’ eigen gedrag; hij leek zich niets aan te trekken van bezoekers die dichtbij wilden komen om een foto van hem te nemen. Mogelijk was Hubertus het meest gefotografeerde hert ter wereld. Zijn bekendheid leverde hem zijn troetelnaam op: Hubertus is een verwijzing naar de locatie waar hij vaak te vinden was: omgeving Jachthuis Sint Hubertus.

Hubertus is 10 jaar oud geworden. Zijn gewei komt in één van de gebouwen van NP De Hoge Veluwe te hangen.

Seger van Voorst tot Voorst
directeur