#Leeg #wuivende #boompjes

Woensdag 12 september 2018

Iedereen die een paar series van Snapshot Hoge Veluwe doorlopen heeft, is ze wel eens tegengekomen. Series waar geen dieren op staan, alleen maar wuivende boompjes. Normaal gesproken komen deze beelden af en toe voorbij. De laatste tijd zijn deze beelden echter vaker dan voorheen te zien en is #wuivendsparretje en #leeg een populaire tag. Hoe kan dat nu?

De camera’s in het veld maken een serie foto’s wanneer de ingebouwde warmtesensor een temperatuurverschil waarneemt. De dieren hebben een andere temperatuur dan de omgeving, waardoor de camera foto’s maakt als ze in de buurt van de camera zijn. In de winter is het verschil tussen de temperatuur van het dier en de temperatuur van de omgeving groter, waardoor de dieren eerder (dus verder weg van de camera) worden gedetecteerd dan in de zomer.

Als het erg warm weer is, warmen bomen, struiken en gras ook op. De bomen kunnen door de zon een hogere temperatuur krijgen dan de omgeving. Als ze dan bewegen ontstaat er een bewegend temperatuurverschil en maakt de camera foto’s. Ook kan een briesje wind snel voor temperatuurverschil zorgen. De afgelopen maanden is het in Nederland erg warm geweest. De foto’s die nu te zien zijn op Snapshot Hoge Veluwe zijn onder andere van deze warme periode. Daarom zijn er helaas heel veel beelden van wuivende boompjes te zien.

Wij begrijpen dat het niet leuk is om naar lege beelden te kijken en proberen deze beelden zo snel mogelijk uit Snapshot Hoge Veluwe te verwijderen zodat je weer zoveel mogelijk dieren kunnen spotten. Je kunt ons hierbij helpen door de legen beelden te taggen met de hashtag #leeg.

Gelukkig zijn er naast de lege beelden ook nog voldoende andere beelden te zien. De laatste upload is van de periode augustus, september en oktober 2017. De bronst periode van de herten! Wie heeft er al territoriaal gedrag van herten waargenomen op de foto’s?