Vogelen op Snapshot

Vrijdag 03 augustus 2018

Wildspotten op Snapshot is voor veel mensen erg leuk. Hierbij krijgt het grote wild, zoals de edelherten en de zwijnen, natuurlijk veel aandacht. Het onderzoek gaat inmiddels om vragen rond het grofwild. Maar er zijn ook andere dieren op Snapshot te zien, zoals bijvoorbeeld vogels. In deze blog willen we deze gevleugelde vrienden ook wat aandacht geven.

We zien ze niet vaak, maar soms komen we er toch eentje tegen. Dit komt omdat de meeste vogels zich natuurlijk vooral door de lucht en in bomen bewegen. Daarnaast zijn ze klein en is de kans dus ook kleiner dat de camera door een vogel wordt geactiveerd. Zeker als ze snel voorbij vliegen. Toch worden er met enige regelmaat vogels op de foto gezet. En niet zomaar vogels. Zo zijn er al beflijsters gespot (zowel een mannetje als een vrouwtje). De beflijster is een schaarse doortrekker en lijkt een beetje op een merel maar is goed te herkennen aan zijn witte bef op de borst. Naast de beflijster hebben we al meerdere koolmezen voorbij zien komen maar ook een raaf, veldleeuweriken, een pimpelmees, nijlganzen, grote lijsters, een havik en een buizerd. Er zijn ook geruchten dat er een houtsnip is gespot. Ook een bijzondere verschijning. Het is een van de weinige steltlopers die in de bossen leeft. Deze foto’s zijn helaas niet gedeeld dus we kunnen niet bevestigen dat het daadwerkelijk om een houtsnip ging. Maar we kunnen wel vaststellen dat voor de enthousiaste vogelaar onder de snapshotters met wat geluk soms ook nog wat extra’s te zien is.

Omdat vogels niet het doel van ons onderzoek zijn, vogels herkennen niet makkelijk is en onze fieldguide enorm zou worden als we alle mogelijke vogels daarin zouden opnemen, vragen we bij het classificeren niet om de soort te benoemen. Maar we vinden het wel leuk om te zien wat voor vogels er voorbij komen. We willen jullie oproepen beelden te delen op het forum als jullie denken een bijzondere of leuke vogel tegen te komen. Het zijn niet altijd de duidelijkste foto’s maar vaak komen we met behulp van andere vrijwilligers wel achter wat voor soort het is.