Onderzoekers gespot!

Dinsdag 19 juni 2018

“Waarom zie ik soms mensen op de foto’s? En waarom zijn die er niet uitgefilterd? Probeert iemand de camera te stelen?” Dit zijn voorbeelden van vragen die het team voorbij heeft zien komen op het forum van Snapshot Hoge Veluwe. In deze blog vertellen we meer over hoe die mensen op de foto’s komen en wat ze doen.

De tientallen camera’s die over het Park verspreid staan, moeten regelmatig worden gecontroleerd. Tijdens deze controles worden de batterijen en SD-kaarten vervangen en de camera’s schoongemaakt, zodat de camera’s blijven draaien en we nieuwe foto’s hebben voor Snapshot Hoge Veluwe. Dit wordt gedaan door de jachtopzieners, maar soms ook door studenten die bezig zijn met een onderzoeksproject rondom het cameranetwerk.

Er is een kans is dat jullie me al op een aantal, waarschijnlijk niet zo charmante, foto’s voorbij hebben zien komen, dus hoogtijd om mijzelf voorstellen. Mijn naam is Anne en ik ben momenteel als stagiaire vanuit Wageningen Universiteit aan het werk in het Park. Als onderdeel van deze stage doe ik samen met stagiair Jonathan onderzoek naar de vegetatie rondom de camera’s (zie de blog ‘vreemde paaltjes en vegetatieopnames’).

Omdat de camera’s vaak behoorlijk goed verstopt zijn is de kans groot dat wij, onderzoekers of de jachtopzieners op de beelden terecht komen. Soms duidelijk zichtbaar, (meestal) met blauw-gele hesjes aan, maar soms ook enkel een arm, hand, been of een paardenstaart die voorbij zwiept.

Deze foto’s moeten eruit moeten worden gefilterd via een algoritme in de computer voordat zij op Snapshot belanden, maar je kunt je voorstellen dat een mens soms best met een dier kan worden verward. Zeker een hand of been is op dit moment voor de computer nog lastig te herkennen. Het algoritme is dus nog niet helemaal feilloos en leert nog steeds. Dit zou dus steeds beter moeten werken en hopelijk zie je ons in de toekomst niet meer voorbij komen. Het liefst zie je natuurlijk wild op de foto’s en geen mensen (ook niet als het charmante stagiaires van de Wageningen Universiteit zijn).