Snapshot Hoge Veluwe na twee weken

Maandag 11 juni 2018

Snapshot Hoge Veluwe loopt inmiddels al (bijna) twee weken en we zijn ontzettend blij met de goede start! De toestroom van vrijwilligers was meteen enorm, mede dankzij de vele persaandacht voor het project (onder andere Met het oog op morgen, het NOS-journaal, het Jeugdjournaal, Nu.nl, Metro Nieuws, het AD en Omroep Gelderland). Gelukkig maar, want het was natuurlijk best wel spannend voor het team wat het publiek van het project zou vinden. Hieronder een foto van de NOS opname:

Er zijn in de afgelopen twee weken al meer dan 400.000 classificaties gedaan en er worden dagelijks zo’n 150 berichten geplaatst in het forum, fantastisch! Snapshot is een meerjarig project en we hebben nog héél veel foto's die bekeken moeten worden om veel onderzoeksvragen te beantwoorden. Hiervoor moeten we dus wel de juiste data uit de foto’s krijgen, en dat kan alleen met duidelijke vragen en antwoorden. Vaak is dit pas in te schatten nadat er een bepaalde hoeveelheid classificaties gedaan is. Daarom is het team eind vorige week, na anderhalve week van classificaties door het publiek, bij elkaar gekomen om de resultaten en alle feedback die in deze beginfase op het forum is verschenen door te nemen. Vaak zaten hier nuttige suggesties bij en werden door verschillende vrijwilligers vergelijkbare opmerkingen gemaakt.

Er zijn dan ook een aantal dingen uitgekomen, die we afgelopen weekend hebben aangepast (misschien is het jullie al opgevallen). In deze blog zullen we de veranderingen even toelichten:

  1. We hebben nog eens kritisch gekeken naar de vraag over welke gedragingen je op de foto zag, en hebben besloten deze eruit te halen. Wat betreft het onderzoek kunnen we uiteindelijk te weinig met de data die deze vraag verzameld. Daarvoor is het namelijk te moeilijk om een objectief beeld te krijgen van wat er op de foto gebeurt aan de hand van de gedragscategorieën. Waar de ene persoon rusten invult, ziet de ander bijvoorbeeld grazen of alert, en dat is moeilijk objectief te maken want elke fotoreeks laat net weer even een andere situatie zien. Weten jullie bijvoorbeeld nog de “ontlastende” vos? Was deze nou aan het rusten of juist alert? Maar als je een leuke of bijzondere gedraging tegenkomt in de fotoreeks, blijft het natuurlijk nog steeds heel leuk om deze te delen in het forum!
     
  2. De vraag of het dier een gewei of horens heeft hebben we aangepast. Niet alle mannelijke dieren hebben een gewei of horens en zijn door kenners wel te herkennen, bijvoorbeeld mannelijke zwijnen. Voor een aantal onderzoeksvragen is het van belang om te weten of er mannelijke of vrouwelijke dieren te zien zijn op de foto. Daarom hebben we deze vraag vervangen voor; hoeveel volwassen mannetjes en hoeveel volwassen vrouwtjes. Deze vragen worden alleen gesteld voor de hoefdieren van het Park: moeflon, ree, edelhert, damhert en wild zwijn. Niet iedereen zal voldoende thuis zijn in het herkennen van geslacht als er geen gewei of horens te zien zijn en dat is prima. Daarom zijn deze vragen optioneel. De enige vraag die verplicht ingevuld moet worden voordat je de classificatie kunt voltooien, is de vraag met het sterretje: 'Hoeveel dieren van deze diersoort?'. Er zal binnenkort ook meer informatie beschikbaar komen over het herkennen van mannetjes, vrouwtjes en jonge dieren in de fieldguide.
     
  3. De optie 'Menselijke activiteit' is toegevoegd, omdat we merkten dat er nog aardig wat #mens werden gepost. Er vindt natuurlijk ook wel aardig wat menselijke activiteit plaats in het Park, en de boswachters en stagiaires bezoeken de camera's regelmatig. Nu we deze optie hebben toegevoegd, willen we jullie graag vragen om alleen nog #mens of #human in het forum te plaatsen wanneer dit gaat om een foto met daarop een herkenbaar mens in beeld (dus niet deel van een hand bijv.). Deze beelden zullen weinig meer voorkomen dankzij ons automatische privacy filter, maar er kan toch af en toe een foto doorheen glippen.
     
  4. Voor de erg oplettende vrijwilliger: de optie Muis is er ook uitgehaald. Die had er eigenlijk vanaf het begin niet echt in gehoeven, maar dat werd nu alleen maar bevestigd. Muizen staan eigenlijk nooit op de foto, hiervoor zijn ze te klein en te snel.

Deze aanpassingen van de vragen zijn dus gebaseerd op de ervaring van de afgelopen anderhalve week, maar ook nu blijft jullie feedback zeker welkom. We kijken overal serieus naar en zijn van mening dat de interactie tussen onderzoekers en vrijwilligers dit juist zo’n leuk project maken!

Geschreven door: Meia van der Zee (stagiaire De Hoge Veluwe)