Hoe we de camera’s soms aantreffen

Maandag 04 juni 2018

De wildcamera’s die in het Park staan blijven op zijn zachts gezegd niet altijd even schoon. Zo worden alle 70 camera's elke anderhalve maand nagelopen door medewerkers of stagiaires van het Park, maar in de tussentijd kan er veel gebeuren. Soms worden de camera’s zo vies dat de hele lens bedekt is met bijvoorbeeld modder of mest. Voor vogels lijkt het ook de favoriete plek te zijn om hun behoefte te doen. Op zo’n paaltje midden in het veld hebben ze natuurlijk mooi overzicht over de omgeving. Hieronder zie je een voorbeeld van een camera in het open veld.

Het zal je vast niet verbazen dat zo’n vieze lens niet de leukste en uit wetenschappelijk oogpunt ook niet de meest nuttige foto’s oplevert. En dat is zonde, want zo lopen we dus allerlei data mis. Zo kan het dus zo maar voorkomen dat je als onderdeel van je universitaire stage de vogelpoep van camera’s staat te schrobben, dat heeft o.a. biologie studente Anne ondervonden. “Het klinkt allemaal heel leuk en aardig hoor dat veldwerk en alle camera’s bezoeken, maar soms sta je dus letterlijk de shit van anderen op te ruimen.” Goed werk voor de wetenschap, Anne!

Er zijn echter ook bezoekers van de camera’s die wat minder schade aanrichten. Zo treffen we vaak cocons van spinnen aan als we de camera’s controleren. Spinnen maken deze plakkerige pluizige bouwsels om hun eieren te beschermen voor onder andere uitdroging. De hoekjes van de cameravallen blijken hier uitermate geschikt voor te zijn. Helemaal niet erg, want de camera heeft er geen last van. Degene die de camera controleert krijgt hoogstens een beetje plakkerige vingers.

Ook worden de camera’s blootgesteld aan allerlei weersomstandigheden. Wanneer de camera’s onduidelijke beelden maken komt dit vaak door waterdruppels, condens op de lens of mistig weer, wat meestal vanzelf weer verdwijnt na enkele uren. Gelukkig zijn de camera’s in deze gevallen dus maar korte perioden 'blind'. 

Al meerdere vrijwilligers hebben een opmerking over soortgelijke onduidelijke beelden gemaakt in het Snapshot Hoge Veluwe forum. We zijn erover aan het beraden of er een optie ‘beslagen lens / onduidelijke foto’ bij gaat komen, maar hierover hoor je binnenkort meer!

Geschreven door: Anne Vader, Jonathan Filius en Meia van der Zee (stagiaires De Hoge Veluwe)