Nieuws van boswachter Henk Ruseler: oktober
Bij het schrijven van deze nieuwsbrief hoor ik rond mijn huis nog een enkel hert burlen, maar dit machtige geluid zal snel verstommen voor er tijd van rust en herstel aanbreekt. Toch is het niet ondenkbaar dat u op een mooie herfstavond in de eerste week van oktober nog iets van bronstactiviteit kunt zien of horen.
Nieuwe soorten ontdekt op het Park
Dat De Hoge Veluwe rijk is aan dier- en plantensoorten mag bij velen bekend zijn. Ons actieve beheer van de landschappen draagt daar in belangrijke mate aan bij. Het geeft veel voldoening dat wij aan de lange lijst van dieren van het Park nog steeds nieuwe soorten kunnen toevoegen. Bij inventarisaties zijn de afgelopen periode twee nieuwe soorten ontdekt.
Tijdens een onderzoek naar loopkevers werd op het Deelense Veld een goudrandloopkever gevangen. Nederland kent nog maar enkele locaties waar deze soort voorkomt en die zijn op de vingers van één hand te tellen. De goudrandloopkever is een soort die als voorkeursbiotoop goed ontwikkelde natte heide heeft. Opvallend was dat tijdens het onderzoek deze soort telkens en alleen op één klein stukje van het Deelense Veld werd aangetroffen. Binnen dit terrein stond dophei, zonnedauw, enkele veenmossen en beenbreek. Exact het biotoop dat de goudrandloopkever nodig heeft.
In Het Nationale Park De Hoge Veluwe leven diverse soorten vleermuizen. Daar horen ook zeldzame soorten bij, zoals baardvleermuis, meervleermuis en bosvleermuis. Door de faunawerkgroep van de Vereniging van Vrienden van De Hoge Veluwe wordt al jaren onderzoek gedaan naar vleermuizen, onder meer door gebruik te maken van geluidsopname-apparatuur, zogenaamde batloggers. De geluidsopnames worden gedurende de nacht gemaakt en vervolgens geanalyseerd met speciale software. Uit de opnames bleek dat er een kleine dwergvleermuis was te horen, een bijzonder zeldzame vleermuis, die nog maar weinig in Nederland is waargenomen. Hij is net iets kleiner dan de gewone dwergvleermuis, die wel algemeen voorkomt. De kleine dwergvleermuis roept op een hogere frequentie dan de gewone dwergvleermuis, en kan na analyse van de geluidsopnames worden gedetermineerd. Omdat de apparatuur steeds geavanceerder wordt, wordt de kleine dwergvleermuis tegenwoordig vaker gevonden dan voorheen. Verder onderzoek moet uitwijzen waar in het Park de vleermuizen verblijven
Overige fauna
De moeflonbronst valt tegenwoordig grotendeels samen met de bronst van de edelherten, maar gaat nog vaak door tot half oktober. Wanneer er westen- of zuidenwind waait, zijn de moeflons in de omgeving van het Oud-Reemsterzand en Bosje van Staf te vinden. Bij oostenwind kunt u ze vooral zien tussen het Middenzand en Koeverbos. Rond het midden van deze maand wordt het uiteindelijk weer stil op De Hoge Veluwe en trekken de strijders zich terug om op krachten te komen. Gelukkig kunnen zij zich volop tegoed doen aan inlandse eikels en beukennoten, want er zijn er al heel veel gevallen dit jaar.
Wie de open vlakten de afgelopen periode heeft bezocht, heeft hem alweer kunnen zien vliegen; de blauwe kiekendief. Met zijn vleugels in een vlakke v-vorm, laag zwevend boven open terrein zoekt hij naar prooien. Die vangt hij bij verrassing in een plotselinge duik. Het mannetje is lichtgrijs met een witte buik. Het vrouwtje is van boven bruin en van onderen rossig bruin. Zowel het mannetje als het vrouwtje hebben een kenmerkende witte stuitvlek. De blauwe kiekendief overwintert op De Hoge Veluwe.
De vogeltrek is deze maand op zijn hoogtepunt en in de omgeving van het bouwland van Oud-Reemst zijn mooie waarnemingen te doen. U rijdt hiervoor richting het Bosje van Staf en neemt het half verharde pad naar Oud-Reemst. U kunt hier grote groepen koperwieken, kramsvogels en zanglijsters zien. Ook kwikstaarten, piepers en vinken worden waargenomen.
Flora
Oktober is de maand van de herfstkleuren en vooral de loofbossen van het Park zijn in deze tijd van het jaar op hun mooist. Afhankelijk van de weersituatie zullen de herfstkleuren intenser zijn, waarbij rustig najaarsweer en lage temperaturen een positief effect hebben. Het zijn overigens niet alleen de loofbomen die verkleuren, want ook de lariks kleurt, voor hij zijn naalden laat vallen, prachtig geel. Vooral in het Landgoed Hoenderloo en Kemperberg zijn bospercelen met lariks te vinden. Vooral de rijkere loofbossen in het noorden en zuiden van het Park zijn in de komende anderhalve maand verrassend mooi. Beslist een reden om het Park te bezoeken voor een fiets- of wandeltocht!