Nieuws van boswachter Henk Ruseler: augustus

Vrijdag 22 juli 2016

Het Park herbergt een groot aantal planten- en diersoorten, waaronder ook vele zeldzame. Om jaarlijks inzicht te krijgen in de biodiversiteit, worden er door vrijwilligers van de Vereniging van Vrienden van De Hoge Veluwe en universitaire studenten inventarisaties verricht. Tijdens deze inventarisaties worden regelmatig voor het Park nieuwe soorten ontdekt, waaronder soms extreem zeldzame. Dit gebeurde vorige maand; tijdens een inventarisatie werd in het noorden van het Park een orchideeënsoort ontdekt die hier nog niet eerder werd aangetroffen. U leest er verderop meer over.

Fauna

In de eerste week van deze maand gaat de reeënbronst zijn laatste fase in. Vooral op warme dagen is er nog activiteit waar te nemen. Het zijn vooral oude reebokken die in deze periode hun kans proberen te grijpen, want de sterke territoriale bokken zijn in de afgelopen weken veel van hun kracht en vechtlust verloren. Bij de edelherten is deze maand een duidelijke gedragsverandering waar te nemen. Tussen de anders zo verdraagzaam samenlevende mannetjes ontstaan steeds vaker ruzies die nogal eens met geweigekletter wordt uitgevochten. Dit is ook het moment dat deze roedels uiteenvallen. De komende maand zijn ze op de meest uiteenlopende plekken te vinden en tegen het einde van deze maand is het eerste burlen te horen.

De meeste vogels beginnen met hun rui en in bos en veld is er overdag nog amper vogelzang te horen. Een vogel die niet zo veel geluid, maar wel indruk maakt met zijn spectaculaire jachtvluchten op libellen, is de boomvalk. Hij is te zien in de buurt van de vennen op het Deelense Veld.

Dit jaar heeft De Hoge Veluwe drie broedgevallen van de grauwe klauwier. Erg bijzonder, want de laatste jaren gaat het behoorlijk slecht met deze vogel. De grauwe klauwier heeft net als zijn familielid, de klapekster, de gewoonte om zijn prooi op doornen of andere scherpe punten te spiesen, alvorens hem op te peuzelen.

Flora
Deze maand staat de struikheide in volle bloei. Een prachtig paars cultuurlandschap waar ook een oude cultuur mee verbonden is, de bijenhouderij. Op de heidevelden zult u dan ook op verschillende plekken bijenkasten of -korven zien staan. De bijenvolken zijn van imkers die op niet-commerciële basis deze oude cultuur in stand houden.   

Augustus is ook de maand waarin de zeer zeldzame klokjesgentiaan bloeit. Deze plant groeit in natte heidegebieden en komt op De Hoge Veluwe gelukkig nog in grote aantallen voor. De klokjesgentiaan is van levensbelang voor het gentiaanblauwtje. Deze vlinder zet zijn eieren namelijk alleen af op deze plant.

Vorige maand is bij de flora-inventarisatie de eerste groeiplaats van de dennenorchis in het Park ontdekt. Er was één bloeiend exemplaar te zien (zie foto) met zestien rozetten. Een heel bijzondere vondst die aangeeft dat in het Park de juiste groeiomstandigheden voor deze zeldzame soort aanwezig zijn: oude dennenbossen met weinig ondergroei en een humuslaag van half verteerd naaldenstrooisel.

Beheer
Het is zomervakantie en dan is ons Park voor velen een vakantiebestemming bij uitstek. Het doet mij altijd goed om in deze periode te zien dat onze bezoeker, ieder op zijn eigen manier, geniet van de natuur en cultuur in het Park. Maar vakantieperiode of niet, het beheer van een natuurgebied gaat altijd door. Deze maand gaat dan ook een aantal beheermaatregelen van start.

Houtoogst
Met het beheer van de bosgebieden in het Park streven wij naar het realiseren van een natuurlijke en gevarieerde samenstelling van het bos. Een manier om dit te bereiken is het regelmatig ‘dunnen’ van onze ‘houtopstanden’. Het openen van het kronendak zorgt ervoor dat er meer licht op de bodem komt en dat jonge bomen en struiken de kans krijgen zich te ontwikkelen. Deze maand start de houtoogst in het zuidelijk deel van het Park (Kemperber, Reemsterbos, Delense Start). Er wordt dit jaar ongeveer 7.000 kubieke meter hout geoogst.

In het kader van de aanleg van ecologische verbindingszones naar de natuurterreinen op de Vliegbasis Deelen wordt 200 kubieke meter hout geoogst.

Faunabeheer
Om de wildstand van De Hoge Veluwe op een juist aantal te houden, passende bij de draagkracht van het terrein, is er de vorige maand in de avonduren begonnen met het afschot van wilde zwijnen. Deze maand wordt er ook gestart met het afschot van de edelherten en moeflons.

In deze afschotperiode worden 200 wilde zwijnen, 120 edelherten en 75 moeflons geschoten.