Nieuws van boswachter Henk Ruseler: juni

Dinsdag 31 mei 2016

Er is de afgelopen weken een ware babyboom geweest in het Park. Alle broedvogels hebben nu jongen in hun nest of hebben er, zoals in het geval van de koekoek, voor gezorgd dat anderen de broedzorg van hun jongen op zich nemen. Bij de edelherten en reeën zijn nu de meeste kalveren geboren. Dat al deze jongen juist in deze tijd het levenslicht zien is niet verwonderlijk, want het voorjaar is de tijd waarin voedsel massaal beschikbaar komt. 

Fauna
De maatregel die begin dit jaar is genomen - niet meer wandelen buiten de paden - begint zijn vruchten af te werpen. Ik krijg van mijn collega-faunaopzichters en onze bezoekers steeds vaker de opmerking dat er meer wild te zien is en dat het zich ook meer verspreid over het Park begeeft. Met deze verhoogde zichtbaarheid van alle wildsoorten is een bezoek aan het Park vooral in de namiddag en avond, beslist een aanrader. Veel kans heeft u natuurlijk bij de wildobservatieplaatsen, maar ook elders zijn de kansen groot dat u oog in oog komt te staan met de grote dieren van het Park. Ook kan een tocht langs de verschillende wildweiden in het Park succesvol zijn.

Momenteel wisselen edelherten, reeën, wilde zwijnen en moeflons hun vacht. Dit vergt enorm veel energie. Je ziet daarom dat vrouwelijke dieren die jongen te voeden hebben of nog drachtig zijn, met de verharing later zijn dan de jongere dieren. Vooral de moeflons zien er in deze tijd wat slonzig uit met hun plukken oud winterhaar aan hun lichaam.

Opgroeiende jonge vossen hebben veel voedsel nodig, daarom moeten hun ouders ook overdag op jacht. Dit vergroot voor u de kans om de doorgaans schuwe vos tegen te komen.

Flora
Dankzij de liefde van Helene Kröller-Müller voor rododendrons kunt u in het Park nog steeds genieten van hun overweldigende bloemenpracht. Vooral in de omgeving van Jachthuis Sint Hubertus zijn er in opdracht van Helene veel aangeplant. Hiervan zijn er in het kader van de herinrichting van de Veentjesweide wel struiken weggehaald, maar bij een wandeling in deze omgeving komt u nog steeds veel bloeiende struiken tegen. Wanneer u de Berlagewandeling doet (start: fietsenstalling bij Jachthuis), let dan ook eens op de bloeiende rietorchis die langs het water op de Schapenweide staat.

Op 24 juni is het Sint Jansdag. Zo kort na de langste dag is dit het begin van een nieuwe fase in de jaarlijkse ontwikkelingsgang van de natuur. Ongeveer 80% van de flora staat dan in bloei. Soorten die op de Hoge Veluwe in het oog springen: vingerhoedskruid, dopheide en beenbreek.

Beheer
In juni zijn er tellingen van het zwartwild (wilde zwijnen). Deze worden later geteld dan de andere grote hoefdieren in het Park. Dat heeft te maken met het feit dat wij een goed beeld van de aanwas willen hebben. Deze kan van jaar tot jaar sterk wisselen, in tegenstelling tot die van bijvoorbeeld edelherten en moeflons, die meestal maar één jong krijgen. Het aantal jongen bij een wild zwijn kan variëren van 3 bij jonge zeugen tot wel 12 bij volwassen zeugen. In juni zijn alle biggen geboren.

Inventarisaties
Naast veel andere flora- en fauna inventarisaties, worden deze maand ook de nachtzwaluwtellingen verricht. De vrijwilligers die deze inventarisaties uitvoeren zijn tot in de kleine uurtjes bezig. Vorig jaar werden in vijf nachtelijke bezoeken in totaal 91 territoria van nachtzwaluwen vastgesteld. Als ‘bijvangst’ werden tijdens deze bezoeken daarnaast ook territoria van kwartel, ransuil en houtsnip gelokaliseerd.