Van Luchtkasteel tot Dassenburcht

Donderdag 19 november 2015

Sinds 2008 wordt het educatieve programma Van Luchtkasteel tot Dassenburcht jaarlijks uitgevoerd in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Tijdens het project maken de basisschool-leerlingen spelenderwijs kennis met de natuur en de cultuurhistorische waarde van het Park.

Alle leerlingen van de school, van groep 1 tot en met groep 8, komen om het jaar een aantal keer naar het Park. Op school werken ze toe naar het bezoek, met behulp van voorbeeldlessen uit een didactisch en methodisch onderbouwde les-map. Een natuurgids van het Park verzorgt in elke groep een les die past bij de ontwikkelingsfase van de groep leerlingen, en het thema van de buitenles. Tijdens de buitenlessen, zoals Erik Eekhoorn en Op pad met je zintuigen, gaan de kinderen aan de slag met diverse opdrachten. Daarbij worden ouders en leerkrachten ingeschakeld. Deskundige en enthousiaste Natuurgidsen van de vereniging Vrienden van De Hoge Veluwe zorgen er voor dat alles soepel verloopt.

 

Doel van het programma is om leerlingen te leren welke maatschappelijke rol een landgoed in de samenleving inneemt. Hierdoor ontstaat een sterke band tussen landgoed en school. De kinderen zien en ervaren ontwikkelingen op het landgoed en krijgen oog en waardering voor alles wat groeit en bloeit op het landgoed.

 

Deelnemende scholen

In de afgelopen jaren namen honderden leerlingen van de volgende scholen deel aan Van Luchtkasteel tot Dassenburcht:

 

OBS De Kakelhof, Hoenderloo

OBS Erica, Otterlo

PCBO Willem van Oranje, Apeldoorn

OBS De Roedel, Harskamp

De Lettertuin, Ede

OBS De Eendracht, Apeldoorn

Pieter Brueghelschool, Arnhem

 

Interesse?

Basisscholen uit de directe omgeving van het Park die interesse hebben in het programma Van Luchtkasteel Tot Dassenburcht kunnen zich melden via educatie@hogeveluwe.nl, voor als er een plekje vrijkomt.