Nieuwe functie monument ‘het Pomphuisje’

Woensdag 11 november 2015

HOENDERLOO – Het Pomphuisje, een ontwerp van de Belgische architect en kunstschilder Henry van de Velde, te vinden in Het Nationale Park De Hoge Veluwe, heeft een geheel nieuwe functie gekregen

Het monument, dat onderdeel is van buitenplaats Jachthuis Sint Hubertus, werd in 1923 gebouwd naar ontwerp van de Belgische architect Henry van de Velde. Van de Velde liet zich bij het ontwerpen inspireren door Egyptische voorbeelden, zoals die van mastaba's. Het gebouwtje, toen nog voorzien van een windmolen, moest dienen voor het oppompen van grondwater voor de Hubertusvijver, gelegen voor het beroemde Jachthuis.

Het oppompen van water bleek echter niet nodig voor het op peil houden van het water. Vandaar dat het monument tot nu alleen een esthetische functie had. Nu, bijna honderd jaar later, is het gerestaureerd en heeft het de functie gekregen van uitkijkpost over het omliggende terrein De Veentjeswei. De Veentjeswei is het restant van een oorspronkelijk (hoog)veen gebied. Door diverse ingrepen in 2013 is het, net als vroeger, weer een matig voedselrijk veentje dat qua flora en fauna uniek is in Nederland.

Het idee voor een uitkijkpost kwam van een van de onderzoekers van De Veentjeswei. Wie bovenin het Pomphuisje staat heeft een indrukwekkend uitzicht op het ven, de nabijgelegen bossen en een deel van de Hubertusvijver, behorende bij Jachthuis Sint Hubertus.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland.