Ruben Smit filmt hemelgeit op Hoge Veluwe

Donderdag 05 november 2015

Natuurfilmer Ruben Smit maakt een serie korte films over Het Deelense Veld in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Voor zijn derde film (van in totaal acht), vanaf vandaag online, filmde hij een baltsende ‘hemelgeit’ in vlucht. Unieke beelden van een wonderlijk fenomeen.

Watersnip

Volgens Smit is het Deelense Veld het beste te omschrijven als een reusachtige badkuip, bovenop een enorme hoop zand, De Veluwe. Smit: ‘Op ongeveer een halve meter diep zit een ondoordringbare laag, waarop het water blijft staan, dus die badkuip is relatief ondiep. Hij stroomt snel over, waardoor je overal stromend water tegenkomt, goed te zien in mijn eerste clip over het gebied. Maar in een droge periode komt de badkuip ook snel leeg te staan.'

Dat droogvallen en wat dat betekent voor het gebied, staat centraal in de nieuwste korte film, vanaf nu te zien op de website van het Park. Te zien is hoe het gebied eerst nog erg nat is en dat het water zich een weg zoekt door tal van slenken die dankzij het beheer van Het Nationale Park De Hoge Veluwe vrij spel hebben; er werden zelfs fietspaden voor omgelegd. De zeldzame plant beenbreek, die alleen langs stromend water gedijt, profiteert er volop van. Nergens anders in Nederland komt het in deze aantallen voor.
 
Een andere hoofdrol is er voor de watersnip, een in Nederland zeer zeldzame broedvogel. De mannetjes worden wel hemelgeit genoemd, afkomstig van het mekkerende geluid dat ze in hun baltsvlucht voorbrengen met hun staart. Ruben Smit: ‘Dit was de eerste keer dat ik het zag en hoorde en voor zover bij mij bekend is het nog niet eerder zo op film vastgelegd. Het is een prachtig geluid en je kunt je bijna niet voostellen dat hij het met zijn staart maakt.’ Het Deelense Veld is de enige plek op de Veluwe waar de watersnip broedt. Smit: ‘Dat geeft het buitengewone van het Deelense Veld maar weer aan. Deze vogels komen vrijwel alleen in veengebieden voor.’
 
Voor de eerstvolgende clip, te verschijnen in januari, werkt Smit aan een verhaal over de oerkrachten van de Veluwe en Het Deelense Veld in het bijzonder; hoe werkt de badkuip en hoe is hij ontstaan?
 
Voor de film en aanvullende informatie over het project van Ruben Smit, zie www.hogeveluwe.nl/rubensmit