Nieuws: Winrik Weerstra (21) wint NK Burlen 2015

Maandag 31 augustus 2015

Hoenderloo - Je een jaar lang Nederlands kampioen Burlen mogen noemen, daar kun je mee aankomen. Het overkwam de 21-jarige Winrik Weerstra uit Leeuwarden in het Nationale Park De Hoge Veluwe. Oud-winnaar én deelnemer Gerard Jansen droeg met trots zijn titel over aan dit veelbelovende talent. 

Burlen is het geluid dat bronstige mannelijke edelherten voorbrengen om vrouwtjes voor zich te winnen en om concurrenten te intimideren. Al sinds jaar en dag bekwamen natuurliefhebbers zich erin het geluid zo goed mogelijk na te bootsen. Gisteren vonden zo’n 400 bezoekers hun weg naar het strijdtoneel midden in het bekende Nationale Park. Negen deelnemers gingen de strijd met elkaar aan.

Het niveau van de deelnemers varieerde, hetzelfde gold voor hun uitdossingen. De twee finalisten, titelverdediger Gerard Jansen en de jonge Winrik Weerstra, gingen een laatste duel aan. De vierkoppige jury, waaronder Ronald Risseeuw van Vereniging Het Edelhert, wees uiteindelijk Winrik Weerstra uit Leeuwarden aan als beste burler. Risseeuw: ‘Het geluid dat Winrik voorbracht bezorgde ons kippenvel. Het was zonder twijfel het meest zuivere en natuurgetrouwe geluid.’ Weerstra bleek niet zomaar een toevallige Parkbezoeker. Hij heeft alle ‘groene’ papieren op zak, geeft zelf bronstexcursies en liet weten klaar te zijn voor een carrière als jachtopziener. De open sollicitatie bij Het Nationale Park De Hoge Veluwe ontging weinigen.

Luisteren naar het echte burlen kan de hele maand september in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Op eigen gelegenheid, maar ook tijdens speciale bronstexcursies. Zie www.hogeveluwe.nl.