Nieuws van boswachter Henk Ruseler: september

Maandag 31 augustus 2015

Bij het schrijven van deze nieuwsbrief staat de heide volop in bloei en kunnen we nog genieten van zomerse dagen. Toch zijn er in het veld al volop tekenen waaruit blijkt dat een volgend seizoen in aantocht is, want wie in de avond het Park bezoekt, merkt ongetwijfeld dat de geuren in de natuur veranderen en menigeen heeft de bronstroep van het edelhert al gehoord. De opmaat naar de herfst, mijn favoriete jaargetijde.

Fauna

September is de maand waarin edelherten en moeflons aan hun paartijd beginnen. Vooral de bronst van het edelhert is bij veel bezoekers bekend en langs de Wildbaanweg is het vaak een drukte van belang. Wie een wat rustiger plek zoekt, kan ook bij de wildobservaties Millelamel en Schuilkelder terecht.

Weet u trouwens dat een hert pas rond zijn 8e levensjaar een serieuze speler op het bronsttoneel is? Natuurlijk doen herten al op jongere leeftijd een poging om zich voort te planten, maar wanneer er voldoende volwassen herten in de leeftijd van 8 tot 12 jaar zijn, is de concurrentie groot en krijgen ze nog geen kans. De jonge herten zijn dan zogenaamde ‘bijherten’ die in de buurt van een bronstroedel staan. Wel burlen en imponeren ze met de grote spelers mee en daardoor bezorgen ze de plaatsherten veel werk.

Ook in de wereld van het kleine is er nog veel te zien en horen. Wat dacht u van de sprinkhanen en krekels op de graslanden, heide en zanderige vlakten? Het getjirp van deze insecten is typerend voor zomerse dagen, maar ook in september zijn nog veel soorten te zien en vooral te horen. Door bescherming en beheer van hun leefgebieden zijn er in het Park 22 soorten te vinden (inventarisatie 2014 Faunawerkgroep). Onder hen zijn sprinkhanen die namen dragen naar het geluid dat zij maken zoals zoemertje, schavertje, wekkertje en krasser.

Flora

Afhankelijk van de hoeveelheid neerslag zijn er in de komende tijd steeds meer paddenstoelen te vinden. De grote parasolzwam is zo’n soort die je in het Park kunt zien. Hij houdt van een vochtige omgeving en ontwikkelt een hoed van soms wel 40 cm breed. De grote parasolzwam is ieder jaar op de Veentjesweide te vinden.

Behalve de bloeiende heide, die nog wel de hele maand september te zien is, zijn er in het Park nog veel najaarsbloeiers. Het gaat dan hoofdzakelijk om planten uit de composietenfamilie. Zij hebben samengestelde bloemen. Voorbeelden zijn paardenbloem, madeliefje en duizendschoon. In de bermen van onze fietspaden en wegen vindt u vooral geel bloeiende soorten zoals muizenoor, en biggenkruid.

Beheer

Een zeer zeldzame vertegenwoordiger uit de composietenfamilie is de kleine schorseneer. Het Park is nog één van de laatste groeiplaatsen voor deze plant. De Universiteit van Amsterdam is begin dit jaar een samenwerking aangegaan met de flora- en faunawerkgroep van Vereniging Vrienden van De Hoge Veluwe om de kleine schorseneer van de ondergang te redden. De beschermingsmaatregelen bestonden uit het verwijderen van dichte vegetatie en plaggen rondom de groeiplaatsen. Ik hoop in de volgende nieuwsbrief resultaten van deze beheermaatregel te kunnen melden.

Wildbeheer

Het Park streeft naar een evenwichtige populatie van de grote diersoorten zoals het edelhert, wild zwijn en moeflon. Door middel van tellingen wordt jaarlijks vastgesteld hoeveel van deze dieren er moeten worden afgeschoten om de gewenste voorjaarsstanden te bereiken. Dit jaar moeten er 118 edelherten, 74 moeflons en 240 wilde zwijnen worden afgeschoten.