Jachthuis Sint Hubertus ‘Iconic House’

Vrijdag 24 juli 2015

Jachthuis Sint Hubertus, ontworpen door H.P. Berlage, is toegetreden tot het Iconic Houses netwerk. Dat is een prestigieus netwerk van huizen met een grote betekenis op het gebied van moderne architectuur. 

Bij Iconic Houses zijn wereldwijd ongeveer 150 huizen aangesloten, te vinden op www.iconichouses.org. Bekende voorbeelden zijn het wereldberoemde ‘Fallingwater’ van Frank Lloyd Wright en ‘Villa Tugendhat’ van Mies van der Rohe. Al deze huizen zijn te bezichtigen en in sommige kan zelfs geslapen worden. De huizen zijn nu op één website samengebracht om toeristen en liefhebbers van bijzondere gebouwen uit de twintigste eeuw een praktisch en toegankelijk overzicht te bieden.
 
Belang
Architectuurhistoricus Natascha Drabbe is oprichter van Iconic Houses.Zij is tevens eigenaar van het Van Schijndelhuis in Utrecht. Drabbe: ‘Ons doel is niet alleen om geïnteresseerde bezoekers te trekken, maar ook om aandacht te vestigen op het belang van het behoud van dit soort gebouwen. Ik weet uit ervaring dat het niet meevalt dit soort huizen ‘in leven’ te houden in tijden van teruglopende fondsen en subsidies. Sommige huizen lopen zonder ingrijpen zelfs het gevaar uiteindelijk te moeten worden gesloopt. Dat zou eeuwig zonde zijn. Het is belangrijk dat we mensen zo veel mogelijk de gelegenheid geven rond te lopen in dit soort huizen en zelf te laten ervaren wat zo’n gebouw met je doet.’
 
Erkenning
Dat nu ook Jachthuis Sint Hubertus is toegetreden tot Iconic Houses, is volgens Monique Kokke, hoofd bezoekersmanagement van het Nationale Park De Hoge Veluwe, een erkenning van hoe bijzonder het voormalige buitenverblijf van de familie Kröller-Müller is. Kokke: ‘Dat het een uniek gebouw is wisten wij zelf natuurlijk al wel. Al die bijzondere kamers, de details, de precisie waarmee Berlage te werk is gegaan; onze bezoekers weten vaak niet wat ze zien. Maar dat we nu in deze selectie zijn opgenomen is een enorme eer.’
 
Jachthuis Sint Hubertus
Berlage kreeg vermoedelijk begin 1915 de opdracht Jachthuis Sint Hubertus te ontwerpen. Het moest een buitenverblijf worden voor het echtpaar op het landgoed en een uitvalsbasis voor Antons jachtpartijen. Berlage ontwierp niet alleen het gebouw zelf, maar ook het complete interieur, tot het bestek aan toe. Hetzelfde geldt voor de parkachtige omgeving met de vijverpartij. Het maakt dat het Jachthuis een zogenaamd gesamtkunstwerk is, het enige van Berlages hand. De bouw van Jachthuis Sint Hubertus werd voltooid in 1920. In de laatste fasen van hun leven woonden Anton en Helen permanent in het Jachthuis. Jachthuis Sint Hubertus bevindt zich in Het Nationale Park De Hoge Veluwe.
 
Jachthuis Sint Hubertus is vrijwel dagelijks te bezoeken tijdens rondleidingen.
 
www.iconichouses.org