Nieuws van boswachter Henk Ruseler: augustus
Het is zomervakantie en dan is ons Nationale Park voor velen een vakantiebestemming bij uitstek. En het doet mij altijd goed om in deze periode te zien dat onze bezoeker, ieder op zijn eigen manier, geniet van de natuur en cultuur in het Park.
En genieten kunnen onze bezoekers, want augustus is de maand dat de uitgestrekte heidevelden in bloei komen en de vlakten paars kleuren. Vakantieperiode of niet, het beheer van een natuurgebied gaat altijd door. Deze maand gaan dan ook een aantal beheerprojecten van start.
Fauna en flora
De mannelijke edelherten hebben hun gewei geveegd. Langzamerhand is te zien dat de hertenroedels bij het Zwarte Veld en het Bosje van Staf steeds kleiner worden. De herten trekken weg en maken zich op voor de bronst in september. Op een heldere en koele avond in de tweede helft van augustus kan het burlen al te horen zijn.
De reeënbronst was in juli volop waar te nemen en zal nog tot ongeveer half augustus duren. Daarna zal de zichtbaarheid van de reeën afnemen. Vooral de reebokken gaan in afzondering om te herstellen van de afgelopen bronst.
Een bijzondere roofvogel in het Park is de wespendief. Om te broeden komen wespendieven voor ongeveer vier maanden naar het Park. De rest van het jaar leven ze in Afrika. Wespendieven zijn echte voedselspecialisten en volledig afhankelijk van de aanwezigheid van vrij levende bijen- en wespenvolken. Met zijn klauwen graaft hij hun nesten open en eet de poppen en larven. De wespendief verschilt in vlucht van de buizerd door langere en smallere vleugels, langere staart en nek, en kleinere kop. De onderkant van zijn staart heeft drie brede, donkere banden: twee bij staartbasis en een brede eindband.
Augustus is ook de maand waarin de zeer zeldzame klokjesgentiaan bloeit. Deze plant groeit in natte heidegebieden en komt in Het Nationale Park De Hoge Veluwe nog in grote aantallen voor. De klokjesgentiaan is van levensbelang voor het gentiaanblauwtje. Deze vlinder zet zijn eieren namelijk alleen af op deze plant.
Beheer
Met het beheer van de bosgebieden in het Park streven we naar het realiseren van een natuurlijke en gevarieerde samenstelling van het bos. Een manier om dit te bereiken is het regelmatig dunnen van onze houtopstanden. Het openen van het kronendak zorgt ervoor dat er meer licht op de bodem komt en dat jonge bomen en struiken de kans krijgen om zich te ontwikkelen. Vanaf 15 augustus start de houtoogst in het Park. Deze zal plaatsvinden in het gebied ten zuiden van de Houtkampweg en ten westen van de Wildbaanweg tot aan het Reemsterbos. Er wordt dit jaar ongeveer 9000 kubieke meter hout geoogst.
Open en mineraal arme gebieden, zoals zandverstuivingen, korstmossteppen en heidevelden zijn van onschatbare waarde voor reptielen, insecten, vlinders en andere kleine dieren. In het Park, maar ook daarbuiten, zijn deze gebieden aanwezig maar worden soms door de aanwezigheid van bos van elkaar gescheiden. Omdat deze bossen voor de dieren een grote barrière vormen en het voor de instandhouding van soorten belangrijk is dat leefgebieden met elkaar verbonden zijn, wordt er deze maand een begin gemaakt met de aanleg van corridors tussen de gebieden Oud-Reemster Zand en het Otterlose Zand. De corridors worden tussen de 50 en 100 meter breed. Het gebied waar gewerkt gaat worden beslaat een oppervlakte van 103 ha en daarbinnen wordt 64 ha bos gekapt. De werkzaamheden zullen gedeeltelijk als cursus/trainingsproject door IPC Groene Ruimte, Helicon Opleidingen en de brandweer worden uitgevoerd.