Nieuws van boswachter Henk Ruseler: juni

Maandag 01 juni 2015

De rododendrons staan in bloei. Vooral in de omgeving van Jachthuis Sint Hubertus en in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum vind je er veel. In de ochtend en avond zijn nog steeds vogelconcerten te beluisteren.

Fauna
Eind mei zijn de eerste edelhertkalveren al geboren, maar de meeste zien niet voor juni het levenslicht. Na de geboorte duurt het vaak enkele dagen voordat de kalfjes hun moeder volgen en al snel kunt u ze in de familiegroepen zien spelen. De zichtbaarheid van de andere wildsoorten is nog groot en vooral in de namiddag en avond is een bezoek aan een van de wildobservatieplaatsen lonend, net als een tocht langs de verschillende wildweiden.

De vogels in het Park vliegen af en aan om hun jongen te voeden en de mannetjes hebben ook nog tijd om hun zang te laten horen. De gierzwaluwen zijn al een poosje terug uit Afrika en vooral in de avond kunt u ze in groepen zien jagen. Ze hebben een sikkelvormig silhouet en met het karakteristieke ‘sri sri’ laten ze weten dat ze er zijn.

De edelherten, reeën, wilde zwijnen en moeflons hebben hun wintervacht inmiddels verruild voor de minder dichte en ook anders gekleurde zomervacht.

Opgroeiende jonge vossen hebben veel voedsel nodig. Daarom moeten hun ouders ook overdag op jacht. Vandaar dat dit de periode is met de grootste kans op een ontmoeting met een vos.

Tijdens een avondfietstocht over het Deelense Veld is vaak de roep van de rugstreeppad te horen: een soort ratelend geluid dat helemaal indrukwekkend is als de padden hun lied met honderden tegelijk ten gehore brengen.

Flora
Door het zogenaamde verschralingsbeheer op de grote weide voor het Jachthuis is dit veld een belangrijke groeiplaats van de rietorchis geworden. De Berlagewandeling volgend komt u door een veld met deze bloeiende orchideeën.

Op 24 juni is het Sint Jansdag. Zo kort na de langste dag is dit het begin van een nieuwe fase in de jaarlijkse ontwikkelingsgang van de natuur. Ongeveer 80% van de flora staat dan in bloei. Soorten die op De Hoge Veluwe in het oog springen zijn vingerhoedskruid, dopheide en beenbreek. De laatste twee soorten zijn vooral op het Deelense Veld te zien.