Nieuws van boswachter Henk Ruseler: mei

Donderdag 30 april 2015

Bij het schrijven van deze nieuwsbrief beginnen de beuk, berk en het krentenboompje volop groen te worden en ook de eiken gaan deze maand snel volgen. Mei is de voorjaarsmaand en hopelijk kunnen we lang van het frisse voorjaarsgroen genieten. Dat genieten doen ook de wilde grazers op De Hoge Veluwe.

Vanwege de laatste groeispurt van het nog ongeboren kalf bij de hinde en reegeit, de opbouw van het gewei bij de edelherten en de wisseling van winter- naar zomervacht bij alle wilde grazers is de voedselbehoefte bij deze dieren erg groot. Gelukkig is de ‘groentewinkel’ voor alle planteneters weer geopend en is er volop voedsel te vinden.

 

Fauna

Bij alle wildobservatieplaatsen, maar ook daarbuiten wordt dagelijks wild gezien. Mei en juni staan in het teken van een ware ‘babyboom’. De eerste reekalveren worden in de tweede helft van mei geboren. Past u op, zo’n reekalf alleen in het bos is beslist niet door zijn moeder verlaten.  Raak het reekalf niet aan.

Jonge vossen en dassen komen nu vaker uit hun ondergrondse schuilplaats en maken langere uitstapjes. Indien u veel geluk heeft, kunt u ook jonge boommarters tegenkomen.

De vogelconcerten zijn nu het uitbundigst. Bijna alle broedvogelsoorten in het Park zijn met hun broedzorg bezig. Er zijn er bij waarvan de jongen al bijna vliegvlug zijn, zoals bosuil en raaf. De koekoek, waarvan je de karakteristieke roep ook op De Hoge Veluwe kunt horen, laat de verzorging van de jongen aan andere vogels over.

Een heel bijzondere ontdekking op De Hoge Veluwe is de zeldzame lentevuurspin. Juist in mei en juni zijn het de mannetjes die met hun felrood gestippelde achterlijf opvallen.

 

Flora

De eik is de laatste boomsoort op De Hoge Veluwe die in mei zijn blad ontwikkelt. Nog enkele warme dagen en de loofbossen zijn volledig in fris groen gehuld. Late nachtvorst kan nog roet in het eten gooien en het jonge groen doen bevriezen. De gevolgen zijn zelfs nog ernstiger wanneer ook de bloesem van beuk, lijsterbes of eik door late vorst wordt aangetast en er weinig vruchten in het najaar zijn. Het zijn immers vruchten waar veel dieren van afhankelijk zijn omdat ze aan hun trek naar het zuiden beginnen of een vetreserve voor de winter moeten opbouwen.

Bloeiende planten die je deze maand in het Park kunt tegenkomen zijn:  akkerhoornbloem, avondkoekoeksbloem, gewone reigersbek, muizenoor en fluitenkruid.

 

Deense heidekoeien

Misschien heeft u ze al eens in het Park zien lopen, de Sortbroget Jysk Malkerace, oftewel Jutlandrund of Deense heidekoe. De zeven stieren die wij momenteel hebben, vormen een alternatief voor het plaggen in de natte terreinen van De Hoge Veluwe. Ze moeten hier bijdragen aan het herstel van de vegetatie. De dieren hebben in de winterperiode ten zuiden van de ingang Hoenderloo gelopen en zijn half april naar het natte heidegebied op het Deelense Veld verplaatst. Ook zijn er nog twee jonge stieren aan de kudde toegevoegd. Ga er gerust eens een kijkje nemen.

Wanneer u vanaf ANWB-paddenstoel 21353 de Heiweg richting het zuiden volgt, neemt u na ongeveer 2 km het zandpad naar links. Wanneer u dit pad uitloopt komt u vanzelf bij het begrazingsraster.