Nieuws van boswachter Henk Ruseler: april

Dinsdag 31 maart 2015

Beste lezer, we hebben in maart al een aantal malen kunnen genieten van enkele aangename en zonnige dagen en hopelijk liggen er voor de maand april ook behoorlijk wat zonuren in het verschiet. Niet alleen wij maar ook de reptielen en amfibieën op het Park zijn gek op zon. Als koudbloedige dieren zijn zij immers afhankelijk van zonnewarmte. 

Wanneer u in de aanstaande periode het Park bezoekt, zult u ontdekken dat sommige struiken zoals Kamperfoelie en Krent beginnen uit te lopen. Het is wel te hopen dat wij dan geen strenge vorstperiode meer krijgen waardoor het jonge lot zou kunnen bevriezen.

Fauna

Bijna alle zomergasten zijn terug op het Park. Op de heidevelden en korstmossteppen is de zang van boom- en veldleeuwerik maar ook van de geelgors te horen. Deze maand arriveren ook de nachtzwaluw, kwartel en boomvalk. De meeste vogels beginnen deze maand met broeden.

De edelherten hebben hun gewei afgeworpen en de groei van het nieuwe gewei is in volle gang. De reebokken zijn begonnen met het vegen van hun gewei en worden weer territoriaal actief. Om aan concurrenten te laten zien dat zij in een gebied heer en meester zijn, laten de bokken op verschillende plekken van hun territorium, veeg- en krabplaatsen achter.

Onze wildobservatieplaatsen zijn niet alleen de plekken waar u een goede kans maakt om wild te zien, de wildweides die bij deze plekken zijn aangelegd, zijn voor het wild ook hoogwaardige graasgebieden. Voor een gezonde en goede ontwikkeling van de wildweides, hebben ze de afgelopen weken allemaal een mestgift met ecologische stalmest gekregen. Het wachten is op enige neerslag en een gunstige temperatuur.

De reptielen zijn vorige maand uit hun winterslaap gekomen en zij zoeken op zonnige dagen open plekjes in de heide of gras op om op te warmen. Eenmaal opgewarmd, zijn zij snel genoeg om te jagen. Tijdens een wandeling bestaat er dus een goede kans dat u ze tegenkomt. Adder, gladde slang, ringslang, hazelworm, levendbarende- en zandhagedis, zijn de soorten die in het Park leven.

 

Flora

In april komen een aantal boom - en struiksoorten langzamerhand in blad. Vooral in het noorden en zuiden van het Park, waar het meeste loofbos te vinden is, kunt u genieten van het frisse voorjaarsgroen. Soorten die het eerst in het blad komen zijn; krent, lijsterbes, berk en bosbes. In het Park staan niet zoveel voorjaarsbloeiers maar wanneer de krentenstruik en de vogelkers deze maand in bloei komen, geeft dit wel de nodige kleur in onze bossen.

Veel minder opvallend maar zeker ook de moeite van het bekijken waard, is bloeiende heidespurrie. Deze eenjarige plant, behorende tot de anjerfamilie, komt vooral voor in zandverstuivingen en op zeer droge en voedselarme zandgronden.

Een hoorbaar en mooi fenomeen op warme en zonnige dagen is het openbarsten van de kegels van de grove den. Let er maar eens op wanneer u op een mooie dag in april door een grove dennenbos wandelt. Je hoort het getik van de kegels die openbarsten zodat het zaad zich kan verspreiden. Het zaad van de grove den heeft één enkel vleugeltje. Hierdoor is de val tijd verlengd en kan het met de wind mee alle richtingen op.