Nieuws van boswachter Henk Ruseler: maart

Dinsdag 24 februari 2015

Met nog een maand te gaan is deze winter, met drie korte sneeuwperioden en amper temperaturen onder nul, niet bepaald streng te noemen. De meeste diersoorten hebben deze winter dan ook zonder problemen doorstaan. 

Bij het schrijven van deze nieuwsbrief is de eerste aardhommel al gesignaleerd en ik hoor in de ochtend of avond al regelmatig de zware roffel van de zwarte specht en de zang van de lijster en de merel. Mede dankzij het lengen van de dagen wordt het wild vaker gespot. Op de wildobservatieplaatsen, maar ook elders in het Park zijn er in de (na)middag goede kansen om edelhert, ree en moeflon te zien.

Fauna

In februari zijn de eerste moeflonlammeren geboren en deze geboortegolf gaat door tot begin maart. Zodra de lammeren in staat zijn om hun moeder goed te volgen, sluit de ooi zich weer aan bij de kudde. De meeste moeflons lopen vooral in de omgeving van het Bosje van Staf. Hier is dan ook de meeste kans om moeflonlammeren te zien.

Andere dieren die al vroeg in het voorjaar hun jongen krijgen zijn: wilde zwijnen en hazen. Beide soorten kunnen het hele jaar werpen maar de geboortepiek valt normaal gesproken in maart en april.

Ook in de vogelwereld is te merken dat het voorjaar in aantocht is. De vogelconcerten in de ochtend en avond nemen toe. De eerste zangers zijn uiteraard de soorten die deze winter in het Park zijn gebleven. Met het langer en lichter worden van de dagen neemt ook het volume van de vogelconcerten toe. In de bossen is vooral het gezang van de lijsters, vinken, mezen en het geroffel van de spechten te horen. Op de vlakten van De Hoge Veluwe horen we voornamelijk de  geelgors, veld- en boomleeuwerik.

Flora

De bladknoppen van struiken en bomen worden dikker en de sapstroom komt op gang. De dunne twijgen van de berk kleuren in het maartse licht prachtig roodbruin. Afhankelijk van de temperatuur in maart kun je het blad van de krentenstruik, berk en kamperfoelie zien uitlopen.

Een ander fenomeen dat opvalt is de rijping van de kegels van de grove den. Door hun kleurverandering van groen naar lichtbruin vallen ze steeds meer op. Bij warme dagen in het voorjaar springen de kegels open en kan het zaad zich verspreiden.

Op de zandige plekken in het Park groeit het ruig haarmos. Met zijn vuurrode sporenkapsels in maart valt deze mossoort erg op.

Faunabeheer

De periode van afschot is vorige maand afgesloten. Het Nationale Park De Hoge Veluwe is één van de weinige gebieden binnen de gehele Veluwe waar het afschotplan van edelherten, wilde zwijnen en moeflons nagenoeg gerealiseerd is. Deze maand beginnen de voorbereidingen op het volgende seizoen door middel van wildtellingen. Op diverse plekken verspreid over het Park  wordt het wild geteld. Het gebruik van lokvoer zorgt ervoor dat de dieren deze telplekken bezoeken. In de regel zijn twee telavonden voldoende om een betrouwbaar inzicht in de populatie te krijgen. Door niet alleen aantallen, maar ook leeftijden, geslacht, aankomst en vertrektijden te noteren, worden dubbeltellingen voorkomen. De telresultaten in maart zijn de basis voor het afschotplan voor de aankomende herfst/winter.