Nieuws van boswachter Henk Ruseler: november

Donderdag 18 december 2014

Vanwege de relatief hoge temperaturen begonnen de loofbossen in het Park laat te verkleuren, maar nu valt het blad volop. Als de najaarsstormen voorlopig uitblijven kunt u de komende maand nog van de herfstkleuren genieten. Daarna begint een periode van ultieme rust in bos en heide.

Fauna
De zichtbaarheid van het grofwild neemt af. Dit heeft te maken met de hoeveelheid geschikt voedsel en de daglengte. Los van de wildweiden, waar nog redelijk voedselrijk gras staat, neemt op andere plaatsen de kwaliteit van het voedsel af. Veel dieren zijn nog druk bezig om een vetreserve voor de naderende winter op te bouwen. Alle dieren hebben hun zomervacht verwisseld voor een veel beter isolerende wintervacht.

Paartijd van de wilde zwijnen
Als laatste van onze grote hoefdieren beginnen de wilde zwijnen deze maand aan de paartijd. Ook onder de mannetjes van het wilde zwijn (keilers) worden fikse gevechten om de vrouwtjes (zeugen) geleverd. Helaas vindt deze strijd bijna altijd in de schemer of in het donker plaats, zodat wij er niet veel van kunnen zien.

Korhoenders
In het kader van ons herintroductieprogramma zijn er begin oktober weer korhoenders in het Park uitgezet en momenteel worden er door bezoekers af en toe vogels gezien. Om inzicht te krijgen in de verspreiding van het korhoen zijn waarnemingen van bezoekers van groot belang voor dit project. Wanneer u korhoenders waarneemt, wilt u ons daarover dan zo nauwkeurig mogelijk informeren? Dit kan via korhoenders@hogeveluwe.nl 

Zeearend
Een bijzondere gast gedurende de herfst- en wintermaanden is de zeearend. Deze roofvogel heeft een vleugelspanwijdte van liefst 2 meter! Vooral in de omgeving van het Bosje van Staf, Middenzand en het Deelense Veld, wordt hij wel eens waargenomen.

Flora
Bloeiende planten zul je in deze tijd niet veel meer zien. Toch zijn er uitgebloeide planten, zoals de beenbreek, die beslist de moeite waard zijn om eens bij stil te staan. Verder zijn het niet alleen de bomen en struiken die deze maand prachtig verkleuren, een tocht over bijvoorbeeld het Deelense Veld is vanwege de verkleuring van het pijpenstro dan ook erg de moeite waard. 

Werkzaamheden in het Park
Terwijl de natuur in de ruststand komt, gaan noodzakelijke werkzaamheden in het Park gewoon door. Zo is er aan het einde van de zomer begonnen met onze jaarlijkse vellingen van bomen. Met deze vorm van beheer werkt het Park naar een meer gevarieerd bos. Door licht op de bodem te creëren, stimuleer je de natuurlijke aanwas van jonge bomen een struiken. Het ideaalbeeld is een gevarieerd bos, zowel qua soorten als qua leeftijden. Gevarieerd bos is niet alleen mooi om doorheen te wandelen, het is ook beter bestand tegen storm en ziekten en biedt een betere leefomgeving voor de dieren van het Park. Er wordt dit jaar 9000 m³ aan hout geoogst en de werkzaamheden zijn bijna gereed. Die 9000 m³ lijkt trouwens een flinke hoeveelheid, maar dat blijkt relatief als je je realiseert dat er in het Park jaarlijks ongeveer 16.000 m³ hout aangroeit.