Nieuws van boswachter Henk Ruseler

Vrijdag 25 juli 2014

Tot nu toe kunnen we terugkijken op mooi zomerweer. Veel bezoekers hebben de afgelopen periode genoten van het Park en het Kröller-Müller Museum. Hoewel het op zomerse dagen in het Centrumgebied soms druk kan zijn, valt mij de buitengewone rust op de wandelpaden die iets verder van het Centrum af liggen, steeds weer op. Een tip voor wie op dit soort topdagen toch een rustige wandeling wil maken!

Fauna

In de eerste week van deze maand gaat de reeënbronst zijn laatste fase in. Vooral op warme dagen is er ook overdag nog activiteit waar te nemen. Het zijn vooral oude en jonge reebokken die in deze periode hun kans proberen te grijpen, want de sterke territoriale bokken zijn in de afgelopen weken veel van hun kracht en vechtlust verloren. In de regel is de bronst rond half augustus voorbij. Wanneer een geit in deze periode, om wat voor reden dan ook, niet gedekt is, dan wordt zij in september nog een keer bronstig.

Binnen de roedels geweidragers (mannelijke edelherten) is deze maand een duidelijke gedragsverandering waar te nemen. Tussen de anders zo verdraagzaam samenlevende herten ontstaan steeds vaker ruzies die nogal eens met geweigekletter worden uitgevochten. Deze maand vallen de roedels uiteen doordat de herten wegtrekken.  Ze zijn dan ook in de komende periode op de meest uiteenlopende plekken van het Park te vinden. Tegen het eind van deze maand is het eerste burlen te horen.

De vogels in het Park hebben hun jongen grootgebracht en beginnen in augustus met hun rui. Er is geen noodzaak meer om het territorium af te bakenen en in het bos en het veld is er daarom nog amper vogelzang te horen. Een vogel die niet zo veel geluid, maar wel indruk maakt met zijn spectaculaire jachtvluchten op libellen, is de boomvalk. Hij is te zien in de buurt van de vennen op het Deelense Veld.

Reptielen als adder, zandhagedis, gladde slang en hazelworm maken dankbaar gebruik van de nog krachtige zonnestralen in augustus. Langs een zandpad of op een zandig stukje op de heide zie je ze regelmatig nog even van de warmte genieten. In september zoeken ze hun winterslaapplaats op.

Tot slot van dit faunanieuws wil ik nog even stilstaan bij onze dagvlinders. In het Park komen er ongeveer dertig verschillende soorten voor. Net als veel andere dieren en planten profiteren zij ook van het consistente beheer van al onze verschillende terreintypen. Soorten die we de komende tijd nog kunnen zien zijn o.a. groot dikkopje, klein koolwitje, bruine vuurvlinder, grote parelmoervlinder en heivlinder. Een opvallende dagactieve nachtvlinder is de sint-jakobsvlinder. Prachtig met zijn zwart-rode kleuren.

Flora

Deze maand staat de struikheide in volle bloei. Een prachtig paars cultuurlandschap waar ook een oude cultuur mee verbonden is, de bijenhouderij. Op de heidevelden zult u dan ook op verschillende plaatsen bijenkasten of korven kunnen zien staan. De bijenvolken zijn van imkers die op niet-commerciële basis deze oude cultuur in stand houden.

Augustus is ook de maand waarin de zeer zeldzame klokjesgentiaan bloeit. Deze plant groeit in natte heidegebieden zoals het Deelense Veld en komt op de Hoge Veluwe nog in grote aantallen voor. Hij heeft gelukkig, in tegenstelling wat wel gevreesd werd, niet van de brand op 20 april te lijden gehad. De klokjesgentiaan is van levensbelang voor het gentiaanblauwtje, een vlinder. Deze vlinder zet zijn eieren namelijk alleen af op de plant.