Motor V1-wapen dinsdag uit de grond gehaald

Zaterdag 31 mei 2014

Na de heidebrand op eerste paasdag is in Het Nationale Park De Hoge Veluwe de motor van een V1-wapen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De motor wordt op dinsdag 3 juni 2014 uit de grond gehaald en geschonken aan Museum Vliegbasis Deelen. 

Tijdens een inspectieronde na de brand zag boswachter Richard van de Vegte een stuk metaal boven de grond uitsteken. 'Doordat de begroeiing verbrand was, kwam een deel van de motor bloot te liggen', vertelde hij. Het bleek te gaan om de zogenaamde 'pulse jet' oftewel pulserende straalmotor van een V1, een Duits wapen uit de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers gebruikten dit wapen om Engeland te bestoken.

Onderzoek door de EOD

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) werd ingeschakeld om de motor te onderzoeken. De EOD stelde de motor van de V1 vorige week veilig. De motor zit niet meer aan een V1 vast en er zijn geen sporen van explosieven in de omgeving gevonden.

Museum Vliegbasis Deelen

Het Park zocht na de vondst contact met Museum Vliegbasis Deelen, die al beschikt over eenzelfde motor die eerder in het Park werd gevonden. 'Wij nemen de motor en eventuele losse onderdelen graag in onze tentoonstelling op', vertelt Edwin van Brakel, directeur van Museum Vliegbasis Deelen. Met onderdelen van diverse donaties heeft het museum inmiddels een bijna volledige V1 weten te reconstrueren. Meer informatie vindt u op www.museumvlbdeelen.nl.