Flora en fauna nieuws maart

Vrijdag 28 februari 2014

Met nog bijna een maand te gaan kunnen we stellen dat deze winter één van de zachtste sinds jaren is geweest. De meeste soorten hebben dan ook geen problemen ondervonden. Wat betreft de fauna neemt de wildzichtbaarheid de komende maand steeds verder toe. Vooral bij de wildobservatieplaatsen zijn er in de (na)middag goede kansen om edelherten, reeën of moeflons te zien.

In februari zijn de eerste moeflonlammeren al geboren. De geboortegolf van de moeflons gaat door tot begin maart. Vlak voor de geboorte zondert de ooi zich af van de kudde. Als de lammeren in staat zijn om hun moeder goed te volgen zoekt de ooi de kudde weer op. De meeste moeflons lopen vooral in de omgeving van het Bosje van Staf. Hier heb je dan ook de grootste kans om moeflonlammeren te zien.

Andere dieren die al vroeg in het voorjaar hun jongen krijgen zijn wilde zwijnen en hazen. Beide diersoorten kunnen het hele jaar werpen maar de geboortepiek valt normaal gesproken in maart en april.

Onder de vogels komen overwinteraars zoals tapuit, geelgors, boom- en veldleeuwerik terug op De Hoge Veluwe. Nu de dagen langer worden neemt het volume van de vogelconcerten toe. Zo hoor je in de bossen vooral lijsters, vinken, mezen en het geroffel van de spechten. Maar ook de vlakten van De Hoge Veluwe komen tot leven met de zang van geelgors, veld- en boomleeuwerik.

Flora

De bladknoppen van struiken en bomen worden dikker en de sapstroom komt op gang. De dunne twijgen van de berk kleuren in het maartse licht prachtig roodbruin. Het blad van de krentenstruik en berk loopt het eerst uit. Op de zandige plekken in het Park groeit het ruig haarmos. Met zijn vuurrode sporenkapsels in maart, valt deze soort mos erg op.